‘Helft van ondernemers wijzigt belangrijke wachtwoorden nooit’

password-1433221-m

Eén op de acht ondernemers in het mkb is de afgelopen 12 maanden slachtoffer geweest van bedrijfscriminaliteit. Diefstal en inbraak komen het vaakst voor in het mkb, terwijl ook cybercrime een probleem is. De helft van de ondernemers blijkt echter nooit de belangrijkste wachtwoorden te wijzigen. Eén op de vijf wijzigt het wachtwoord ongeveer eens per half jaar en 17% ieder kwartaal.

Dit blijkt uit onderzoek van ING. De meest getroffen maatregelen tegen bedrijfscriminaliteit zijn het beveiligen van het computernetwerk, het maken van back-ups en het installeren van een alarm. Slechts een kwart van de ondernemers is verzekerd tegen bedrijfscriminaliteit. De helft van de ondervraagde ondernemers wijzigt zijn belangrijkste wachtwoorden nooit.

Cybercrime leidt bij driekwart van de getroffen ondernemers tot maximaal 1.000 euro. Dit is gelijk aan de gemiddelde totale materiële schade als gevolg van bedrijfscriminaliteit. Bij een kwart loopt deze schade op tot 5.000 euro. Indien de criminele handeling door een werknemer is gepleegd wordt deze in de helft van de gevallen ontslagen, terwijl 15% wegkomt met een waarschuwing.

Lees ook
Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1