Hackers maken veelvuldig gebruik van Nederlandse servers

kaspersky-lab-400300

Nederlandse servers staan wereldwijd in de top vijf voor het veroorzaken van incidenten als ransomware of social engineering, waarbij een gebruiker een geïnfecteerd bestand downloadt. Dit blijkt uit data van Kaspersky.
 
In meer dan de helft (bijna 56 procent) van de gevallen ging het om de Adware URL-dreiging die via Nederlandse servers werd verspreid. Daarnaast werden regelmatig AdWare.Script.Pusher- (20 procent) en Trojan.Script.Miner-dreigingen (14 procent) verspreid.
 
Adware is software die ongewenste (en soms irritante) pop-upadvertenties weergeeft die op je computer of mobiele apparaat kunnen verschijnen. De Trojan.Script.Miner wordt gebruikt voor het delven van cryptovaluta zonder het medeweten van de gebruiker en waarbij de opbrengst van het delven rechtstreeks in de portemonnees van criminelen terechtkomt. Nederland is aantrekkelijk voor hackers door zowel de snelle en betrouwbare internetverbindingen als de vele verschillende hostingbedrijven die er zijn, waarmee iedereen snel en gemakkelijk servers kan huren.
 
Er zijn verschillende dingen die bedrijven zelf kunnen doen om hackaanvallen te voorkomen. Zo is het van belang om zo snel mogelijk beschikbare patches te installeren en om software altijd up-to-date te houden op alle apparaten die worden gebruikt om te voorkomen dat ransomware kwetsbaarheden op het apparaat kan misbruiken. Bedrijven moeten zich ook richten op het detecteren van data-exfiltratie naar internet en speciale aandacht besteden aan uitgaand verkeer om de connecties van cybercriminelen te ontdekken. Tot slot is het belangrijk om regelmatig back-ups te maken van bedrijfsgegevens, zodat in het geval van een hackaanval de belangrijkste data bewaard is gebleven en de schade beperkt kan worden
Lees ook
Vijf vragen aan Tesorion naar aanleiding van vijf jaar No More Ransom Project

Vijf vragen aan Tesorion naar aanleiding van vijf jaar No More Ransom Project

Deze week bestaat het No More Ransom Project vijf jaar en Tesorion is daar als een van de associate partners nauw bij betrokken. De security specialist uit Leusden kreeg hierover vijf vragen.

Bitdefender heeft een nieuwe malware ontdekt: Mosaicloader

Bitdefender heeft een nieuwe malware ontdekt: Mosaicloader

Bitdefender heeft een nieuwe malware ontdekt die zich richt op gebruikers van illegale software. De malware is Mosaicloader gedoopt vanwege de ingewikkelde interne structuur die bedoeld is om malware-analisten in verwarring te brengen, om zo reverse-engineering te voorkomen.

Bitdefender onderzoek: Trickbot allesbehalve verslagen

Bitdefender onderzoek: Trickbot allesbehalve verslagen

Trickbot is springlevend. Sterker nog, ze winnen aan slagkracht door snel functionaliteit en mogelijkheden toe te voegen aan hun malware en infrastructuur.