Hackers kraken IT-systemen Dexia bank en sluizen geld weg

internetbankieren

Hackers blijken erin te zijn geslaagd de IT-systemen van de Belgische Dexia bank binnen te dringen. Dit stelde hen in staat frauduleuze transacties uit te voeren, waardoor Dexia 1,2 miljoen euro schade liep. De hack bleef ruim een jaar onopgemerkt.

Door de systemen te kraken kregen de hackers inzicht in allerlei gevoelige informatie, waaronder gegevens over betaalkaarten van Dexia-klanten. Via deze kaarten konden de cybercriminelen frauduleuze transacties uitvoeren. De hackers liepen uiteindelijk tegen de lamp toen een verdachte transactie van 30.000 euro werd opgemerkt door Dexia. Het geld werd overgemaakt naar een bank in Riga, Letland.

Hack bleef onopgemerkt

De diefstal zou in februari 2009 zijn uitgevoerd door een Oekraïense groep hackers. Deze hackers zouden toegang tot de systemen van Dexia hebben gekocht van een groep Russische hackers, die het netwerk al in februari 2008 kraakte. De hack bleef dus een jaar onopgemerkt. Als reactie op de fraudeleuze transacties van de criminelen blokkeerde Dexia in totaal 45.000 betaalkaarten van klanten. Het bedrijf liep in totaal 1,2 miljoen euro schade.

Het Belgische federale parket heeft inmiddels meerdere Oekraïense verdachten en ook twee Russische verdachten op het oog. "We gaan verschillende Oekraïense verdachten en minstens een tweetal Russen voor de raadkamer dagvaarden om hen te laten doorverwijzen naar de correctionele rechtbank. We kijken nog na of we ook de Letse bank kunnen vervolgen", zegt parketwoordvoerster Lieve Pellens tegen De Morgen.

Veroordeling bij verstek

Het federaal parket heeft weinig hoop dat de verdachten ook daadwerkelijk zullen komen opdagen voor hun proces. "Maar als ze bij verstek worden veroordeeld, kunnen ze opgepakt worden zodra ze aan een grenscontrole opduiken", gaat de parketwoordvoerster verder. "Als we die Letse bank dagvaarden, vermoeden we wel dat daarvoor een advocaat zal verschijnen."

Lees ook
ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.