Groot-Britannië legt geen beperkingen op aan gebruik van encryptie

spionage

De Britse overheid heeft plannen voor een nieuwe spionagewet bekend gemaakt. De wet lijkt minder ver te gaan dan eerder werd verwacht. Zo lijken er geen beperkingen te worden opgelegd aan het gebruik van encryptie, iets waarover veel geruchten gingen.

Dit meldt de Independent. De wet heet officieel ‘Investigatory Power Bill’ en is de laatste tijd in Groot-Britannië vaak onderwerp van gesprek geweest. Zo deden geruchten de ronde dat de Britse overheid met de wet het gebruik van end-to-end encryptie aan banden zou leggen. Dit zou grote gevolgen hebben voor technologiebedrijven als Apple, die data op apparaten standaard met behulp van encryptie versleutelen. De wet blijkt het gebruik van encryptie echter niet te verbieden.

Metadata van surfgedrag bewaren

De nieuwe spionagewet bepaalt wel dat de overheid metadata gaat bewaren over het internetgebruik van Britten. Hierbij wordt bijgehouden wie welke sites heeft bezocht en welke app hiervoor is gebruikt. Deze data moet één jaar worden bewaard door internetproviders.

Daarnaast verplicht de wet Britse bedrijven die communicatiediensten of -systemen aanbieden mee te werken indien inlichtingendiensten of opsporingsinstanties toegang willen verkrijgen tot een apparaat en de data die op dit apparaat aanwezig is. De wet laat in het midden welke sanctie wordt opgelegd indien een bedrijf weigert mee te werken aan een dergelijk verzoek. Ook is onduidelijk welke gevolgen het heeft als een bedrijf door technische beperkingen stelt opsporingsinstanties niet te kunnen helpen.

Leden van het parlement afluisteren

Tot slot bepaalt de wet dat leden van het Britse parlement voortaan mogen worden afgeluisterd, iets wat voorheen verboden was. Instanties kunnen alleen gebruik maken van deze mogelijkheid indien zij toestemming hebben van een hoge rechter of de premier van Groot-Brittannië. Het parlement hoeft echter niet te worden ingelicht over de afluisterpraktijken.

Lees ook
Cryptshare en Spryng kondigen samenwerking aan

Cryptshare en Spryng kondigen samenwerking aan

SMS gateway provider Spryng en Cryptshare, maker van versleutelde communicatie oplossingen, zijn verheugd om hun nieuwe technologische samenwerking aan te kondigen. Door de SMS-gateway te verbinden met Cryptshare zijn wachtwoorden voor versleutelde e-mails en bestanden op een gebruiksvriendelijke manier via SMS te verzenden

Cryptshare  - focus op internationale groei en uitbreiding van het partnernetwerk

Cryptshare - focus op internationale groei en uitbreiding van het partnernetwerk

Sinds kort heeft Cryptshare haar eerste Chief Sales Officer: deze nieuwe rol is opgepakt door Ingrid Hagen, die meer dan 25 jaar ervaring heeft in IT sales. Zij is verantwoordelijk voor de wereldwijde verkoop- en partneractiviteiten en rapporteert aan Dominik Lehr, oprichter en CEO van de Duitse IT-security provider.

Zijn apparatuur en software nog wel te vertrouwen?

Zijn apparatuur en software nog wel te vertrouwen?

Mensen worden via hun identiteitsbewijs, DigiD, gebruikersnaam en wachtwoord gecontroleerd en vertrouwd. Maar hoe zit het eigenlijk met het steeds grotere aantal apparaten? Naarmate meer apparaten met het Internet of Things (IoT) worden verbonden en software (onder andere via DevOps) een grotere rol in ieders leven gaat spelen, wordt digitaal vert1