Gratis tool van ESET maakt TeslaCrypt ransomware onschadelijk

Beveiligingsspecialist ESET heeft een gratis tool ontwikkeld waarmee de nieuwste varianten (v3 of v4) van de beruchte ransomware TeslaCrypt onschadelijk kunnen worden gemaakt. Het programma geeft gebruikers weer toegang tot de bestanden die door TeslaCrypt zijn versleuteld.

De verspreiders van TeslaCrypt maakten onlangs bekend dat ze hun activiteiten hebben gestaakt. Een beveiligingsonderzoeker van ESET nam via de helpdesk van TeslaCrypt anoniem contact op met de groep en vroeg om de universele encryptiesleutel. Tot zijn verbazing werd deze vrijgegeven en ook op de website geplaatst waar slachtoffers voorheen het losgeld betaalden. ESET heeft vervolgens zo snel mogelijk een tool ontwikkeld voor het ontsleutelen van door TeslaCrypt besmette bestanden. Meer informatie over het gebruik van deze tool is te vinden in de ESET Knowledgebase.

ESET benadrukt op het eigen blog dat ransomware nog steeds een van de grootste cyberdreigingen van dit moment is. "Preventieve maatregelen zijn cruciaal om gebruikers te beschermen", zegt Dave Maasland, Managing Director van ESET Nederland. "Zij doen er goed aan om besturingssystemen en software altijd up-to-date te houden, voor beveiligingsoplossingen te kiezen met meerdere beschermingslagen en regelmatig back-ups te maken van belangrijke data. Ook adviseren we om niet zomaar op links te klikken in e-mails en browsers, zeker als het om verdachte berichten van onbekenden gaat."

Lees ook
"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint zien een aanhoudende cloudaccount overnamecampagne. De campagne beïnvloedt tientallen Microsoft Azure-omgevingen en honderden gebruikersaccounts. Ook brengt de campagne accounts van senior executives in gevaar.

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

Proofpoint onderzoekers stellen de terugkeer van TA866 in een grootschalige e-mailcampagne vast. TA866 was negen maanden afwezig. Op 11 januari 2024 blokkeerde Proofpoint een grootschalige campagne van enkele duizenden e-mails gericht op Noord-Amerika.