Gratis tool van ESET maakt TeslaCrypt ransomware onschadelijk

Beveiligingsspecialist ESET heeft een gratis tool ontwikkeld waarmee de nieuwste varianten (v3 of v4) van de beruchte ransomware TeslaCrypt onschadelijk kunnen worden gemaakt. Het programma geeft gebruikers weer toegang tot de bestanden die door TeslaCrypt zijn versleuteld.

De verspreiders van TeslaCrypt maakten onlangs bekend dat ze hun activiteiten hebben gestaakt. Een beveiligingsonderzoeker van ESET nam via de helpdesk van TeslaCrypt anoniem contact op met de groep en vroeg om de universele encryptiesleutel. Tot zijn verbazing werd deze vrijgegeven en ook op de website geplaatst waar slachtoffers voorheen het losgeld betaalden. ESET heeft vervolgens zo snel mogelijk een tool ontwikkeld voor het ontsleutelen van door TeslaCrypt besmette bestanden. Meer informatie over het gebruik van deze tool is te vinden in de ESET Knowledgebase.

ESET benadrukt op het eigen blog dat ransomware nog steeds een van de grootste cyberdreigingen van dit moment is. "Preventieve maatregelen zijn cruciaal om gebruikers te beschermen", zegt Dave Maasland, Managing Director van ESET Nederland. "Zij doen er goed aan om besturingssystemen en software altijd up-to-date te houden, voor beveiligingsoplossingen te kiezen met meerdere beschermingslagen en regelmatig back-ups te maken van belangrijke data. Ook adviseren we om niet zomaar op links te klikken in e-mails en browsers, zeker als het om verdachte berichten van onbekenden gaat."

Lees ook
Miljoenen berichten verspreiden LockBit 3.0

Miljoenen berichten verspreiden LockBit 3.0

Proofpoint observeert sinds 24 april 2024 dagelijks en gedurende ongeveer een week lang campagnes met grote volumes en miljoenen berichten, gefaciliteerd door het Phorpiex-botnet.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.