Google overtreedt Nederlandse privacywetgeving niet meer

Google overtreedt niet langer de Nederlandse privacywetgeving. Het bedrijf heeft verschillende maatregelen genomen om eerder door de Autoriteit Persoonsgegevens geconstateerde privacyovertredingen te beëindigen. Google vraagt nu ondubbelzinnig toestemming aan al zijn gebruikers voor het gebruik van hun persoonsgegevens.

De Autoriteit Persoonsgegevens concludeerde eind 2014 dat Google persoonsgegevens van internetgebruikers combineert, onder andere voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties. Google informeerde gebruikers hier echter niet goed over en vroeg gebruikers niet om toestemming, wat in strijd is met de wet. De toezichthouder eiste daarom maatregelen van Google onder dreigingen van een dwangsom. Hierop nam Google maatregelen, die door de Autoriteit Persoonsgegevens zijn gecontroleerd. Op basis hiervan concludeert de toezichthouder dat Google de privacywetgeving niet langer overtreedt. Het bedrijf hoeft hierdoor geen dwangsom te betalen.

Google had een groot deel van de geconstateerde overtredingen al beëindigd door zijn privacybeleid in 2015 aan te passen. Hierdoor maakt het bedrijf onder andere beter duidelijk dat YouTube een dienst van Google is en vraagt het bedrijf nieuwe gebruikers expliciet om toestemming voor het combineren van hun persoonsgegevens. Dit ging de Autoriteit Persoonsgegevens echter niet ver genoeg. De toezichthouder eiste dat Google ook al haar overige (bestaande) gebruikers om toestemming moet vragen voor het gebruik van hun persoonsgegevens. Dit heeft Google nu met een privacycampagne gedaan.

Lees ook
Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

De Nederlandse SaaS softwarebedrijven Onegini en iWelcome zijn vandaag gefuseerd tot OneWelcome. De combinatie van de twee bedrijven maakt dit tot de grootste Europese SaaS leverancier van Customer Identity & Access Management (CIAM).

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Data mapping is een essentieel onderdeel van elk privacy programma. Begrijpen hoe gegevens door de organisatie stromen is dan ook een eerste vereiste om de gegevens te kunnen beveiligen en risico’s te analyseren.

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

Het ROC van Amsterdam-Flevoland heeft als eerste MBO de EduConnector, de cloudoplossing voor de koppeling tussen het ECK-iD en digitale lesmaterialen, ingezet. Hierdoor kan de onderwijsinstelling identiteitsinformatie van studenten veilig delen, wat een voorwaarde is om te voldoen aan de AVG.