Goedkope Android tablets worden via internet voorzien van malware verkocht

Op internet worden Android tablets aangeboden die rooted en voorzien van malware worden afgeleverd. Het gaat om tablets van ruim 30 verschillende merken, die worden verkocht in Amazon en andere bekend webwinkels.

Hiervoor waarschuwt Cheetah Mobile. In reviews van de geïnfecteerde tablets waarschuwen kopers voor de aanwezigheid van de malware. Zo schrijven de kopers dat de tablets rooted worden geleverd en beschrijven zij hoe bijvoorbeeld de startpagina van de webbrowser continu opnieuw wordt ingesteld op een webpagina die volstaat met advertenties. Het lijkt er overigens niet op dat de tablets door de fabrikanten worden geïnfecteerd met malware. Vermoedelijk schaffen aanvallers de tabets aan, rooten de apparaten, installeren malware en verkopen de tablets vervolgens via internet door aan nietsvermoedende klanten.

Cloudsote Trojan

De tablets zijn geïnfecteerd met de Cloudsote Trojan. Deze malware geeft aanvallers de mogelijkheid op afstand de controle over geïnfecteerde apparaten over te nemen en voert allerlei malafide activiteiten uit zonder dat gebruikers hiervan op de hoogte zijn. Zo kan de trojan extra adware of malware installeren, anti-virus software van de tablet verwijderen en geïnstalleerde apps zelfstandig openen. Daarnaast worden de boot animatie en achtergrondafbeelding op tablet vervangen door advertenties en worden zoekresultaten doorverwezen naar advertentiepagina’s.

De malware is hardnekkig. Zelfs als een gebruiker erin slaagt de malware van de tablet te verwijderen wordt deze opnieuw geïnstalleerd zodra het apparaat opnieuw wordt opgestart. Cheetah Mobile vermoedt dat de aanval is opgezet vanuit China, aangezien grote delen van de broncode zouden zijn geschreven in het Chinees en de Command & Control server in Shenzhen staat. Daarnaast zijn alle fabrikanten van de getroffen tablets Chinees.

Wereldwijd geleverd

Tenminste 17.233 geïnfecteerde tablets zouden inmiddels zijn afgeleverd bij klanten. De apparaten zijn over de hele wereld verkocht, al bevinden de meeste klanten zich in Mexico, Turkije en de Verenigde Staten.

Meer over
Lees ook
Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint publiceren vandaag onderzoek over de activiteiten van dreigingsactor 'Battle Royal'. Deze actor gebruikt DarkGate- en NetSupport-malware om controle te krijgen over geïnfecteerde hosts via meerdere verschillende aanvalsketens en social engineering technieken.

Recruiters slachtoffer van malware door lures van TA4557

Recruiters slachtoffer van malware door lures van TA4557

Cybersecuritybedrijf Proofpoint brengt onderzoek naar buiten over nieuwe activiteit van TA4557. Dit is een financieel gemotiveerde dreigingsactor die bekend staat om het gebruik van lures met sollicitatiethema’s. Ook verspreidt het de More_Eggs backdoor, een strategische loop gemaakt voor het verlengen van de uitvoeringstijd wat de ontwijkingsmoge1

Fortinet waarschuwt voor online feestdagen-criminaliteit: vier veelgebruikte scams

Fortinet waarschuwt voor online feestdagen-criminaliteit: vier veelgebruikte scams

Security leverancier Fortinet waarschuwt voor feestdagen-cyberscams en geeft een top 4 van veel gebruikte online-oplichtpraktijken. Sinterklaas en kerst komen eraan, en cybercriminelen zijn al druk bezig met het bedenken van slimme trucs waarmee ze dit winkelseizoen zelfs de meest beveiligingsbewuste consumenten om de tuin kunnen leiden. De feestd1