Gemiddelde DDoS-aanvalen had piekcapiteit van 14,1 Gbps in Q1 2017

pixabay-hacker-1944688_960_720

De gemiddelde Distributed Denial of Service (DDoS)-aanval had in het eerste kwartaal van 2017 een capaciteit van 14,1 Gigabits per seconde (Gbps). Dit is een stijging van 26% ten opzichte van Q4 2016. Bij 57% van de aanvallen werden meerdere soorten cyberaanvallen gecombineerd.

Dit blijkt uit het Q1 DDoS Trends Report van Verisign. De totale hoeveelheid DDoS-aanvallen is in het eerste kwartaal van 2017 met 23% gedaald. Tegelijkertijd is de gemiddelde piekcapaciteit echter gestegen. De grootste aanvallen hadden een piekcapaciteit van meer dan 10 Gbps.

120 Gbps

De grootste aanval die in Q1 2017 door Verisign is geregistreerd had een piekcapaciteit van maar liefst 120 Gbps, waarbij ruim 90 miljoen pakketjes pet seconde (Mpps) werden verstuurd. Tijdens de aanval werd voor een periode van meer dan 15 uur 60 Gbps aan dataverkeer op het doelwit losgelaten. Opvallend aan deze aanval was dat het slachtoffer gedurende een periode van twee weken dagelijks door de aanvallers onder vuur werd genomen. De aanval bestond primair uit TCP SYN en TCP RST floods van pakketjes met variërende omvang.

De IT-dienstverleners, cloud providers en aanbieders van SaaS-diensten waren het vaakst doelwit van DDoS-aanvallen. 58% van alle mitigatie-activiteiten om DDoS-aanvallen af te slaan werd bij deze partijen verricht. Financieel dienstverleners waren goed voor 28% van de mitigatie-activiteiten, terwijl media-, entertainment- en contentbedrijven verantwoordelijk waren voor 6%.

UDP floods zijn meest voorkomende aanvallen

De meest voorkomende DDoS-aanvallen zijn UDP floods (46%). Ook TCP-gebaseerde aanvallen komen echter vaak voor; 33% van alle DDoS-aanvallen was een TCP-gebaseerde aanval.

Lees ook
Nederland ICT: 'Bestedingen aan ICT groeien in 2014 met 2,1 procent'

Nederland ICT: 'Bestedingen aan ICT groeien in 2014 met 2,1 procent'

De ICT-bestedingen groeien in 2014 naar verwachting met 2,1 procent. De uitgaven aan software en cloud-gerelateerde hardware zijn met ruim 5 procent groei naar verwachting de grootste aanjagers. Dit stelt Nederland ICT op basis van voorlopige cijfers over 2014. Clouddiensten zijn naar verwachting de grote uitschieters. Voor Software-as-a-Service1

Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Sommige kwetsbaarheden worden zo weinig misbruikt dat eigenlijk niemand er aandacht aan besteed. Een voorbeeld hiervan is NTP-servers. Cybercriminelen hebben onverwachts een flinke hoeveelheid aanvallen op netwerktijdprotocol (NTP)-servers uitgevoerd, waardoor zij allerlei servers van grote bedrijven konden neerhalen. Symantec meldt een plotselin1

Aerohive verscheept 500.000ste controlerloze wifi access point

Aerohive verscheept 500.000ste controlerloze wifi access point

De leverancier van op cloud gebaseerde mobiele netwerkoplossingen Aerohive Networks heeft de  500.000ste access point  uitgeleverd. In totaal zijn er in het afgelopen jaar 4000 nieuwe gebruikers in de zorgsector, bij winkelbedrijven en in het onderwijs bijgekomen. In 2006 ontwikkelde Aerohive een draadloze LAN architectuur zonder centrale contro1