Fraudehelpdesk ontvangt 200.000 valse e-mailberichten

rp_email.png

Fraudehelpdesk heeft in minder dan een jaar tijd 200.000 valse e-mailtjes ontvangen. Het gaat hierbij om malafide e-mails, spamberichten en phishingmailtjes.

De e-mailberichten worden doorgestuurd door melders, die dagelijks zo’n 400 berichten doorsturen naar Fraudehelpdesk. De mailtjes worden verzameld en geanalyseerd in het systeem ‘Apate’, dat staat voor 'Anti-Phishing Analysing and Triaging Environment'. Het systeem is in samenwerking met de Universiteit Twente ontwikkeld. De twee partijen werken sinds november 2014 samen.

Met behulp van Apate brengt Fraudehelpdesk zoveel mogelijk varianten van phishingmailtjes in kaart. De Universiteit Twente gebruikt het systeem om data te verzamelen die wordt ingezet voor onderzoek naar cybercrime.

Lees ook
Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1