Firewall bijna 25 jaar

De naam ‘firewall’ komt van een fysieke barrière die wordt gezet in gebouwen om bij brand de verspreiding van vuur van kamer naar kamer te vertragen of tegen te houden. Met andere woorden: een firewall houdt onheil tegen. Dat geldt ook voor de firewall zoals we deze kennen in de IT.  Daar is een firewall hardware of software of een combinatie van beide, dat er voor moet zorgen dat hackers en sommige soorten malware geen toegang krijgen tot het netwerk en de daarmee verbonden systemen. De firewall bewerkstelligt dit door het dataverkeer te analyseren en zo nodig te blokkeren. 

Firewalls zijn relatief jonge technologie in vergelijking met andere gebieden binnen het computer en netwerken genre. In 1985 begon de softwaredivisie van Cisco gebruik te maken van de eerste generatie firewalls. In 1991 is de eerste commercieel beschikbare firewall uitgebracht en vandaag wordt de firewall-technologie nog steeds uitgebreid om gelijke tred te houden met steeds geavanceerdere aanvallen en malware én met de almaar toenemende behoeften en eisen van onze technologische samenleving. Maar kunnen we de firewall, met een leeftijd van 25 jaar, wel volwassen noemen?

De infographic geeft een blik op de evolutie van de firewall: een technologie die continu in ontwikkeling blijft en net zijn jeugd voorbij is.

Meer over
Lees ook
OPTIMA beveiligt machineonderhoud en netwerken met LANCOM nieuwe security-oplossing

OPTIMA beveiligt machineonderhoud en netwerken met LANCOM nieuwe security-oplossing

OPTIMA packaging group GmbH gebruikt vanaf heden een security-oplossing van LANCOM Systems, de Duitse netwerk- en security-specialist, voor het onderhoud en de beveiliging op afstand van de machines en systemen van zijn klanten. Het belangrijkste onderdeel van de nieuwe oplossing is een Next Generation Firewall, die samen met OPTIMA specifiek is o1

WatchGuard lanceert nieuwe Firebox-appliances

WatchGuard lanceert nieuwe Firebox-appliances

WatchGuard Technologies kondigt vier nieuwe unified threat management-appliances aan: de Firebox M290, M390, M590 en M690. Deze firewalls bieden hoogwaardige bescherming voor een betaalbare prijs, waardoor ze zeer geschikt zijn voor kleine en middelgrote organisaties.

Fortinet integreert ngfw FortiGate met Dragos

Fortinet integreert ngfw FortiGate met Dragos

Fortinet maakt bekend dat zijn FortiGate de eerste firewall is die integratie biedt met het Dragos Platform. Daarmee worden de voordelen van het Security Fabric-platform van Fortinet en de speciaal door Fortinet ontwikkelde secure processing units (SPU’s) uitgebreid naar OT-omgevingen.