Explosieve stijging in verkoop van ransomware op het dark web

De hoeveelheid ransomware die op het dark web wordt verkocht groeit explosief. Ten opzichte van 2016 is de hoeveelheid ransomware die te koop wordt aangeboden op het ‘ondergrondse internet’ met maar liefst 2.502% gestegen.

Dit blijkt uit cijfers die securitybedrijf Carbon Black heeft verzameld. Ransomware wordt momenteel op ruim 6.300 marktplaatsen op het dark web verkocht. In totaal worden 45.000 verschillende ransomware producten aangeboden. De prijzen van ransomware variëren sterk, van 0,50 dollar tot 3.000 dollar per stuk. De gemiddelde verkoopprijs bedraagt 10,50 dollar.

De gemiddelde verkoopprijs van ransomware ligt op 10,50 dollar per stuk (bron: Carbon Black)

6,2 miljard dollar omzet

Carbon Black meldt dat in 2016 naar schatting voor bijna 250.000 dollar aan ransomware is verkocht op het dark web. De markt is in 2017 explosief gegroeid tot een omzet van grofweg 6,2 miljoen dollar. Deze cijfers hebben uitsluitend betrekking op de verkoop van ransomware, en dus niet op het losgeld dat slachtoffers van ransomware betalen om hun systemen en/of data weer toegankelijk te maken. De FBI schat dat slachtoffers van ransomware in 2016 al voor 1 miljard dollar aan losgeld hebben betaald aan cybercriminelen.

De omzet uit de verkoop van ransomware op het dark web (bron: Carbon Black)

Sommige verkopers van ransomware verdienen fors aan de verkoop van ransomware. Zo meldt Carbon Black dat sommige verkopers meer dan 100.000 dollar per jaar verdienen met het verkopen van deze vorm van malware. Het bedrijf wijst op cijfers van PayScale.com, waaruit blijkt dat legitieme softwareontwikkelaars gemiddeld 69.000 dollar per jaar verdienen.

Leveranciersketen

Tot slot meldt Carbon Black dat ransomwareverkopers zich steeds vaker richten op specifieke onderdelen van de ‘ransomware leveranciersketen’. Zo verkopen sommige verkopers software waarmee ransomware kan worden gebouwd, leveren andere verkopers betaalmodules voor ransomware en verkopen weer anderen command & control-infrastructuur.

Meer over
Lees ook
Nieuwe tool ontsleutelt door ransomware gegijzelde data

Nieuwe tool ontsleutelt door ransomware gegijzelde data

Wie het doelwit wordt van ransomware ziet zijn data in veel gevallen verloren gaan. Voor gebruikers die de ransomware ‘Operation Global III’ hun data in gijzeling hebben zien nemen is er echter goed nieuws. Een beveiligingsonderzoeker lanceert een gratis tool waarmee gebruikers gegijzelde data kunnen ontsleutelen en de infectie met Operation Globa1

Ransomware probeert vertrouwen slachtoffers te winnen met één gratis ontsleuteld bestand

Ransomware probeert vertrouwen slachtoffers te winnen met één gratis ontsleuteld bestand

De cybercriminelen achter de ransomware CoinVault zetten een nieuwe tactiek in om gebruikers te overtuigen losgeld te betalen. De ransomware versleutelt alle data van gebruikers, maar biedt slachtoffers de mogelijkheid één bestand gratis te ontsleutelen. Om toegang te krijgen tot de rest van de data moet echter betaald worden. De werkwijze is ontd1

Ransomware-aanvallen zijn steeds vaker op gezondheidsinstellingen gericht

Ransomware-aanvallen zijn steeds vaker op gezondheidsinstellingen gericht

Hackers hebben een gevaarlijke methode ontdekt om via ransomware geld te verdienen. Cybercriminelen richten zich steeds vaker op de gezondheidszorg, die in toenemende mate patiëntgegevens digitaal opslaat. Door deze data in gijzeling te nemen hopen de cybercriminelen een flinke hoeveelheid geld te verdienen. Jeff Horne, een expert van beveiligings1