Exploit van Equation Group succesvol uitgevoerd op Cisco ASA firewall

hacker4-gabor-kalman

Een exploit uit de gelekte bestanden van de Equation Group is met succes uitgevoerd op een Cisco ASA firewall. Een hacker wist met behulp van de exploit zonder inloggegevens toegang te krijgen tot de router.

Eerder deze week lekte data uit van de Equation Group, een cybercrimegroep die vermoedelijk banden heeft met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en door beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab als zeer geavanceerd wordt beschreven. De uitgelekte data bevat volgens een andere cybercrimegroepering, de Shadow Brokers, verschillende spionagetools die door de NSA worden ingezet.

ExtraBacon exploit

Nu zegt een hacker één van deze tools met succes te hebben uitgeprobeerd. In een blogpost meldt XORcat de ExtraBacon exploit te hebben uitgeprobeerd, die specifiek is geschreven voor een Cisco ASA. De hacker stelt ervaring te hebben met dit soort firewalls, wat zijn keuze verklaard.

De exploit is uitsluitend toepasbaar indien de aanvaller leesrechten heeft met snmp en toegang via telnet of ssh. Daarnaast mag de firmware van de Cisco ASA firewall niet hoger zijn van versie 8.4.4. Door aan deze voorwaarden te voldoen wist XORcat naar eigen zeggen met behulp van de exploit toegang te verkrijgen tot een Cisco ASA firewall, zonder hiervoor inloggegevens te gebruiken.

Veiling

De Shadow Brokers hebben overigens niet alle data van de Equation Group die zij in handen stellen te hebben vrijgegeven. De belangrijkste en meest waardevolle informatie zouden zij achter hebben gehouden. Deze data wordt via een veiling te koop aangeboden. De groep wil de data uitsluitend verkopen voor een bedrag van 1 miljoen bitcoins, wat omgerekend neerkomt op ruim 513 miljoen euro.

Lees ook
95 procent van alle geldautomaten draait nog op Windows XP

95 procent van alle geldautomaten draait nog op Windows XP

Microsoft stopt in april met de ondersteuning voor Windows XP. Dit betekent dat het bedrijf geen beveiligingsupdates meer zal uitbrengen. Gebruikers lopen dus gevaar. Een groot probleem voor exploitanten van geldautomaten. Maar liefst 95 procent van alle geldautomaten wereldwijd draait op dit moment nog op Windows XP. Dit blijkt uit onderzoek van1

Hackers gebruiken televisies en koelkasten om spam te versturen

Hackers gebruiken televisies en koelkasten om spam te versturen

De Internet-of-Things is een ontwikkeling waar bij allerlei dagelijkse apparaten worden verbonden met internet. Ook deze apparaten worden hierdoor kwetsbaar voor cybercriminelen. Dit blijkt onder andere uit de ontdekking van een botnet dat deels is opgebouwd uit televisies en tenminste één koelkast. Het botnet is ontdekt door beveiligingsonderzoe1

'Concrete cyberdreigingen hebben veel meer impact dan waarschuwingen'

'Concrete cyberdreigingen hebben veel meer impact dan waarschuwingen'

Directe dreigingen hebben een aanzienlijk grotere impact op gebruikers dan andere tactieken zoals waarschuwingen over kwetsbaarheden. Door tactieken van cybercriminelen te hanteren kunnen beveiligingsonderzoekers gebruikers dan ook laten schrikken en hen via deze weg motiveren hun beveiliging te verbeteren. Concrete bedreigingen hebben dus meer im1