Europol waarschuwt voor dodelijke hacks van pacemakers en insulinepompen

zorg

Europol waarschuwt voor de gevaren van de koppeling van elektrische en elektronische apparaten met het internet. Deze apparaten kunnen dankzij deze verbinding worden gehackt. Zeker in de zorg kan dit tot enorme risico's leiden. Zo kunnen cybercriminelen pacemakers of insulinepompen ontregelen. Europol spreekt dan ook over moorden die online gepleegd kunnen worden.

De Europese opsporingsinstanties doet zijn uitspraken in het rapport 'The Internet Organised Threat Assessment (iOCTA). Europol waarschuwt in het rapport voor een nieuw vorm van afpersing, waarbij cybercriminelen apparaten hacken en losgeld eisen. Deze vorm van cybercrime is vooral bekend van ransomware, waarbij persoonlijke data van gebruikers wordt versleuteld en losgeld wordt geëist. Europol waarschuwt dat cybercriminelen echter ook apparatuur in de zorg kan hacken om zorginstellingen af te persen.

Richtlijnen

Europol is overigens niet de enige partij die waarschuwt voor het gevaar dat hackers kunnen opleveren in de zorg. De Amerikaanse Federal Food and Drug Association publiceerde gisteren richtlijnen die de gezondheidszorg moeten helpen apparatuur veilig te houden. Gezondheidsinstellingen zouden onder andere IT-systemen en medische apparatuur met regelmaat moeten controleren op kwetsbaarheden of zwakke plekken.

Het rapport 'The Internet Organised Threat Assessment is hier te downloaden.

Lees ook
WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.