FDA-richtlijnen moeten beveiliging van medische apparatuur verbeteren

zorg

Nagenoeg alle apparaten zijn kwetsbaar voor hackers. Dit geldt ook voor apparaten in de gezondheidszorg. De Amerikaanse Food and Drug Administratie (FDA) van het Ministerie van Volksgezondheid publiceert daarom een reeks aanbevelingen voor fabrikanten van medische apparaten om de beveiliging van de hardware te verbeteren.

De aanbevelingen moeten ervoor zorgen dat medische apparatuur beter bestand wordt tegen malware en beveiligingslekken. Ook moeten patiëntendossiers dankzij de aanbevelingen beter worden beveiligd. Dit alles moet uiteraard de privacy van Amerikaanse burgers beschermen. De FDA adviseert fabrikanten cybersecurity al in het ontwerp van medische apparatuur mee te nemen.

Snel gaten dichten

Indien een beveiligingslek wordt aangetroffen in medische apparatuur is het van groot belang dat dit gat zo snel mogelijk wordt gedicht. FDA verplicht fabrikanten van medische apparatuur daarom voortaan plannen in te dienen over het uitbrengen van patches voor besturingssystemen en software voor medische apparatuur. Dit moet zeker stellen dat de bedrijven een plan klaar hebben te liggen om eventuele updates zo snel mogelijk te verspreiden.

De FDA maakt overigens wel een kanttekening bij de aanbevelingen. De organisatie benadrukt dat het onmogelijk is een medisch apparatuur 100% veilig te maken. Het zou echter wel van belang zijn dat leveranciers van medische apparatuur waakzaam zijn over securityrisico's en maatregelen nemen om patiënten in de gezondheidszorg te beschermen.

Lees ook
Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.