Europol rolt georganiseerd netwerk met Roemeense cybercriminelen op

handboeien-klein

Het European Cybercrime Centre (EC3) van Europol maakt bekend een georganiseerd crimineel netwerk dat voornamelijk uit Roemenen bestond te hebben opgerold. Het netwerk zou zich op grote schaal hebben schuldig gemaakt aan cybercrime.

De criminelen worden verdacht van fraude met online betalingen, het binnendringen van internationale non-cash betalingssystemen via malware-aanvallen, het uitvoeren van illegale financiële transacties en overschrijvingen, skimming, witwassen en drugshandel. Leden van het criminele netwerk zouden Remote Access Tools (RAT's) hebben gebruikt om toegang te verkrijgen tot computers van betalingsdiensten in geheel Europa.

65 arrestaties

In totaal zijn 115 individuele ondervraagd. 65 hiervan zijn opgepakt in een gecoördineerde actie door zowel de Roemeense als Franse autoriteiten. Hierbij is een grote som geld, luxe voertuigen, IT-apparatuur en allerlei bewijsmateriaal in beslag genomen. In totaal zijn 117 huizen doorzocht.

"Als direct resultaat van een uitstekende samenwerking en uitmuntend werk van zowel politie als het openbaar ministerie in Roemenië, Frankrijk en andere Europese landen is een belangrijk crimineel netwerk opgerold. De rol van EC3 was het op effectieve wijze faciliteren van internationale samenwerking, inclusief de uitwisseling van inlichtingen en indien nodig resources. Na maanden onderzoek zijn veel individuele nu vastgezet nadat belangrijke locaties door de autoriteiten zijn geïdentificeerd en doorzocht. Het is niet de eerste keer dat een dergelijke operatie tot een groot succes leidt en het zal zeker ook niet de laatste keer zijn. Politieofficieren en aanklagers zullen blijven zich inzetten om betalingsverkeer veiliger te maken voor klanten in Europa en daarbuiten", aldus Troels Oerting, hoofd van de EC3.

Lees ook
Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint publiceren vandaag onderzoek over de activiteiten van dreigingsactor 'Battle Royal'. Deze actor gebruikt DarkGate- en NetSupport-malware om controle te krijgen over geïnfecteerde hosts via meerdere verschillende aanvalsketens en social engineering technieken.

Recruiters slachtoffer van malware door lures van TA4557

Recruiters slachtoffer van malware door lures van TA4557

Cybersecuritybedrijf Proofpoint brengt onderzoek naar buiten over nieuwe activiteit van TA4557. Dit is een financieel gemotiveerde dreigingsactor die bekend staat om het gebruik van lures met sollicitatiethema’s. Ook verspreidt het de More_Eggs backdoor, een strategische loop gemaakt voor het verlengen van de uitvoeringstijd wat de ontwijkingsmoge1

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1