Europol: ‘Burgers zullen deel van hun privacy moeten opgeven voor veiligheid’

robwainwrighteuropol

Het is noodzakelijk de juiste balans te vinden tussen privacy en IT-beveiliging. Hierbij is niet te voorkomen dat burgers een deel van hun privacy moeten inleveren in ruil voor hun veiligheid.

Dit heeft Rob Wainwright, directeur van Europol, gezegd tijdens een toespraak in Den Haag. Wainwright benadrukt dat de discussie over de balans tussen privacy en digitale veiligheid geen eenvoudige is. Europol noemt sterke encryptie en anonimiseringstechnologieën van groot belang en wijst erop dat er allerlei omstandigheden zijn waarin deze technologieën voor legitieme doeleinden kunnen worden ingezet. Denk hierbij aan het beschermen van de privacy van burgers, het afschermen van bronnen van journalisten en het beveiligen van gevoelige communicatie van legers en opsporingsinstanties.

Constructief en allesomvattend debat

De inzet en effectiviteit van deze maatregelen speelt cybercriminelen echter ook in de kaart, door hen de mogelijkheid te geven hun identiteit en locatie af te schermen, communicatie te beveiligen en financiële transacties te verbergen. Dit beperkt opsporingsinstanties in hun mogelijkheden criminaliteit en terrorisme aan te pakken. Wainwright stelt daarom dat een constructief en allesomvattend debat nodig is over privacy en IT-beveiliging.

Volgens Wainwright blijkt ook steeds vaker dat de tools en diensten die zowel cybercriminelen als terroristen gebruiken steeds vaker overlappen. Deze tools worden op ondergrondse marktplaatsen kant-en-klaar aangeboden, waardoor kwaadwillenden zelf niet meer over technische kennis hoeven te beschikken.

‘Privacy en veiligheid zijn onderdeel van mensenrechten’

Ook stelt Wainwright dat privacy en veiligheid niet als losstaande rechten gezien zouden moeten worden. Beide maken onderdeel uit van meerdere mensenrechten, waaronder de vrijheid van meningsuiting. Het beschermen van deze rechten is één van de kerntaken van opsporingsinstanties. Wainwright spreekt hierbij van een soort sociaal contract, waarmee burgers een deel van hun individuele macht afstaan binnen gedefinieerde en gereguleerde grenzen. Hierbij offeren zij een deel van hun privacy op voor veiligheid.

De directeur van Europol trekt hierbij de vergelijking naar de fysieke wereld, waarin burgers ook allerlei concessies doen op het gebied van privacy om hun veiligheid te vergroten. Denk hierbij aan veiligheidsmaatregelen op vliegvelden, maar ook de monitoring van banktransacties.

Meer over
Lees ook
Cryptshare  - focus op internationale groei en uitbreiding van het partnernetwerk

Cryptshare - focus op internationale groei en uitbreiding van het partnernetwerk

Sinds kort heeft Cryptshare haar eerste Chief Sales Officer: deze nieuwe rol is opgepakt door Ingrid Hagen, die meer dan 25 jaar ervaring heeft in IT sales. Zij is verantwoordelijk voor de wereldwijde verkoop- en partneractiviteiten en rapporteert aan Dominik Lehr, oprichter en CEO van de Duitse IT-security provider.

Zijn apparatuur en software nog wel te vertrouwen?

Zijn apparatuur en software nog wel te vertrouwen?

Mensen worden via hun identiteitsbewijs, DigiD, gebruikersnaam en wachtwoord gecontroleerd en vertrouwd. Maar hoe zit het eigenlijk met het steeds grotere aantal apparaten? Naarmate meer apparaten met het Internet of Things (IoT) worden verbonden en software (onder andere via DevOps) een grotere rol in ieders leven gaat spelen, wordt digitaal vert1

Merendeel van Nederlanders gelooft niet meer in volledige privacy in digitale tijdperk

Merendeel van Nederlanders gelooft niet meer in volledige privacy in digitale tijdperk

Ondanks alle ophef over vele dataschandalen meent 57 procent van de Nederlandse internetgebruikers dat volledige privacy in het huidige digitale tijdperk onmogelijk is. Dit blijkt uit nieuw internationaal onderzoek van Kaspersky Lab. Wat verder opvalt, is dat 32 procent van de consumenten geld accepteert in ruil voor toegang van volstrekt onbekend1