ePrivacy Verordening goedgekeurd door LIBE-commissie van Europees Parlement

europese-unie

De LIBE-Commissie van het Europees Parlement heeft ingestemd met de ePrivacy Verordening. Deze nieuwe Europese wet breidt de vertrouwelijkheid van elektronische communicatie uit naar onder meer diensten als WhatsApp. De Raad van Europa en het Europees Parlement moeten overigens nog instemmen met de wet.

De vertrouwelijkheid van elektronische communicatie wordt met behulp van de ePrivacy Verordening uitgebreid naar diensten als WhatsApp en Facebook Messenger. Daarnaast bepaalt de ePrivacy Verordening dat ‘privacyvriendelijke instellingen’ van webbrowsers en apps voortaan standaard ingeschakeld moeten zijn. Ook stelt de nieuwe verordening voorwaarden aan de manier waarop gebruikers via hun apparaat gevolgd mogen worden.

‘Voor de rechten van gebruikers staan’

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld geeft aan blij te zijn met de nieuwe wet. In ´t Veld: "Hiermee moderniseren we een richtlijn die ooit is opgesteld toen iedereen nog met een vaste lijn belde. Herziening van de wet is dus heel hard nodig om onze online privacy beter te beschermen. Ook innovatieve adverteerders kunnen hiermee goed uit de voeten. Maar bedrijven die draaien op het schenden van de privacy van hun gebruikers, zullen zich echt moeten aanpassen. Het Europees Parlement laat vandaag zien pal te staan voor de rechten van gebruikers."

In een reactie op Twitter noemt ook de Consumentenbond het instemmen van het Europees Parlement met de ePrivacy Verordening goed nieuws.

‘Gebrek aan ambitie’

Access Now, een organisatie die opkomt voor digitale rechten, is eveneens blij dat de ePrivacy Verordening is aangenomen. De organisatie noemt de instemming van de LIBE-commissie van het Europees Parlement een belangrijk stap. Tegelijkertijd uit Access Now echter ook kritiek. Zo spreekt de organisatie over een gebrek aan ambitie van de commissie om gebruikers goede bescherming te bieden tegen tracking. Access Now roept EU-lidstaten dan ook op de bescherming tegen online tracking te verbeteren.

Lees ook
SURF Security en Privacy Award 2021 voor Universiteit Maastricht

SURF Security en Privacy Award 2021 voor Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht is de winnaar van de SURF Security en Privacy Award 2021. De universiteit krijgt de award voor de open wijze waarop zij hun kennis en ervaring hebben gedeeld over de ernstige ransomware-aanval die hen vlak voor kerst 2019 trof.

Kaspersky’s privacy-voorspellingen voor 2021: Gedragsanalyses, dataverzameling en hardhandig optreden van de overheid tegen encryptie

Kaspersky’s privacy-voorspellingen voor 2021: Gedragsanalyses, dataverzameling en hardhandig optreden van de overheid tegen encryptie

Kaspersky voorspellingen op het gebied van privacy in 2021. Eén van deze uitdagingen is de grote afstand tussen de verschillende belanghebbenden: verkopers van elke omvang zullen steeds meer diverse gegevens gaan verzamelen; terwijl regeringen reageren met nieuwe regelgeving; en gebruikers beginnen privacy te zien als een waarde-propositie waarvoo1

NGI deelt concrete alternatieven voor instant messaging

NGI deelt concrete alternatieven voor instant messaging

Sinds de uitbraak van de COVID-19-pandemie realiseren we ons allemaal hoe belangrijk het is over de juiste communicatietools te beschikken om contact met elkaar te blijven houden. Nu we ons steeds meer bewust worden van onze privacyrechten en hier meer waarde aan hechten, letten we echter ook meer op de gebruiksvoorwaarden