EFF: 'Veel populaire chatapps zijn slecht beveiligd'

hacker3

Privacy is vandaag de dag een hot item. Reden voor de Electronic Frontier Foundation (EFF) om te onderzoeken hoe het is gesteld met de beveiliging van een aantal populaire chatapplicaties. De resultaten zijn niet mals. Veel populaire diensten blijken slecht te zijn beveiligd.

De EFF heeft de apps getest met behulp van de Secure Messaging Scorecard, dat bestaat uit zeven onderdelen. Het gaat hierbij om:

  • Wordt de data versleuteld verzonden?
  • Is de data dusdanig versleuteld dat een provider niet kan meelezen?
  • Is het mogelijk de identiteit van contacten te controleren?
  • Is eerdere communicatie veilig indien encryptiesleutels worden gestolen?
  • Is de broncode van de app openbaar beschikbaar voor onafhankelijke reviews?
  • Is het beveiligingsontwerp op de juiste manier gedocumenteerd?
  • Is de broncode onderworpen aan een audit?

Zo moet het niet

Voor ieder onderdeel kunnen apps een vinkje verdienen. BlackBerry Messenger, Kik Messenger, Yahoo Messenger en AIM scoren allen op slechts één onderdeel een voldoende. De chatapps QQ en Mxit scoren beide ronduit slecht en halen op geen enkel onderdeel een onvoldoende.

Google Hangouts, Facebook Chat, Skype, Snapchat en WhatsApp zijn apps die het iets beter doen. Deze chatapps halen desondanks op slechts twee onderdelen een voldoende, wat niet iets is om over naar huis te schrijven. Gelukkig zijn er ook apps die beter presteren. Voorbeelden zijn Apple's Facetime, Apple's iMessage en Telegram, die allen op vijf onderdelen een onvoldoende halen.

Apps met maximale score

Wie echt veilig wil chatten moet aan de slag gaan met ChatSecure + Orbot, CryptoCat, Signal/ RedPhone, Silent Phone, Silent Text of TextSecure. Deze apps halen op alle onderdelen een voldoende en behalen dus de maximale score.

De resultaten van het onderzoek van de EFF zijn hier te vinden.

Lees ook

Biometrie voor enterprise security: zinvol of onzinnig?

Nu steeds meer smartphones voorzien worden van biometrische sensoren, komt ook de vraag op wat dit soort security-maatregelen betekenen voor enterprise-organisaties? Richard Moulds, vice president Strategy bij Thales e-Security, vraagt zich in een artikel op Help Net Security af of biometrie voor zakelijk gebruik zinvol is. Of juist onzinnig? Een interessant punt dat Moulds aanstipt is de vraag of het aantal tokens bij gebruik van fingerprint scanners wel groot genoeg is. Bij gebruik van traditionele hardware tokens kunnen we putten uit een nagenoeg onbeperkt aantal tokens. Maar bij gebruik v1

Infographic: lichaamstaal zegt veel over social engineering

Infographic: lichaamstaal zegt veel over social engineering

Het Japanse Gengo heeft een interessante infographic opgesteld over de rol van lichaamstaal bij social engineering. Zoals bekend is social engineering een belangrijk hulpmiddel voor cybercriminelen om bijvoorbeeld inloggegevens van gebruikers los te krijgen. Hoewel de infographic verder gaat dan 'enkel en alleen' security-gerelateerde vormen van n1