EFF: 'Veel populaire chatapps zijn slecht beveiligd'

hacker3

Privacy is vandaag de dag een hot item. Reden voor de Electronic Frontier Foundation (EFF) om te onderzoeken hoe het is gesteld met de beveiliging van een aantal populaire chatapplicaties. De resultaten zijn niet mals. Veel populaire diensten blijken slecht te zijn beveiligd.

De EFF heeft de apps getest met behulp van de Secure Messaging Scorecard, dat bestaat uit zeven onderdelen. Het gaat hierbij om:

  • Wordt de data versleuteld verzonden?
  • Is de data dusdanig versleuteld dat een provider niet kan meelezen?
  • Is het mogelijk de identiteit van contacten te controleren?
  • Is eerdere communicatie veilig indien encryptiesleutels worden gestolen?
  • Is de broncode van de app openbaar beschikbaar voor onafhankelijke reviews?
  • Is het beveiligingsontwerp op de juiste manier gedocumenteerd?
  • Is de broncode onderworpen aan een audit?

Zo moet het niet

Voor ieder onderdeel kunnen apps een vinkje verdienen. BlackBerry Messenger, Kik Messenger, Yahoo Messenger en AIM scoren allen op slechts één onderdeel een voldoende. De chatapps QQ en Mxit scoren beide ronduit slecht en halen op geen enkel onderdeel een onvoldoende.

Google Hangouts, Facebook Chat, Skype, Snapchat en WhatsApp zijn apps die het iets beter doen. Deze chatapps halen desondanks op slechts twee onderdelen een voldoende, wat niet iets is om over naar huis te schrijven. Gelukkig zijn er ook apps die beter presteren. Voorbeelden zijn Apple's Facetime, Apple's iMessage en Telegram, die allen op vijf onderdelen een onvoldoende halen.

Apps met maximale score

Wie echt veilig wil chatten moet aan de slag gaan met ChatSecure + Orbot, CryptoCat, Signal/ RedPhone, Silent Phone, Silent Text of TextSecure. Deze apps halen op alle onderdelen een voldoende en behalen dus de maximale score.

De resultaten van het onderzoek van de EFF zijn hier te vinden.

Lees ook
Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Sommige kwetsbaarheden worden zo weinig misbruikt dat eigenlijk niemand er aandacht aan besteed. Een voorbeeld hiervan is NTP-servers. Cybercriminelen hebben onverwachts een flinke hoeveelheid aanvallen op netwerktijdprotocol (NTP)-servers uitgevoerd, waardoor zij allerlei servers van grote bedrijven konden neerhalen. Symantec meldt een plotselin1

Intel doopt McAfee om tot Intel Security

Intel doopt McAfee om tot Intel Security

Intel maakt bekend de naam McAfee niet langer te zullen gebruiken voor zijn antivirusproducten. Het bedrijf wil hiermee de banden met de McAfee-oprichter John McAfee zo veel mogelijk verbreken. De McAfee-oprichter is de laatste jaren regelmatig negatief in het nieuws. Zo werd hij in 2012 gezocht voor moord in het Centraal-Amerikaanse land Belize.1

SANS publiceert resultaten onderzoek naar security Internet of Things

SANS publiceert resultaten onderzoek naar security Internet of Things

SANS heeft een onderzoek afgerond naar de security-aspecten van het Internet of Things. In het '2013 Securing the Internet of Things' geheten rapport zijn de resultaten gebundeld van gesprekken met 391 IT-specialisten. Daarin gaan zij in op de huidige stand van zaken rond Internet of Things en de nabije toekomst. Op 15 januari organiseert SANS een1