Een derde van alle Android-apps buiten de Play Store bevat malware

android

Het downloaden van Android-apps van alternatieve bronnen is niet zonder risico. Maar liefst één op de drie Android-apps die niet uit de Play Store afkomstig zijn bevat malware. Dit blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf OPSWAT.

Het bedrijf onderzocht 12.000 verschillende Android-apps die afkomstig waren uit andere appwinkels dan de Play Store. Alle apps werden onder de loep genomen met Metascan, dat de anti-malware engines van allerlei beveiligingsbedrijven heeft gecombineerd in één softwarepakket.

Malware

Maar liefst een derde van alle geteste apps werd tenminste door één van deze 40 commerciële engines geïdentificeerd als malware. Vooral populaire apps die buiten de Play Store worden aangeboden bevatten vaak malware. Denk hierbij aan social media-apps zoals Twitter, maar ook aan bekende games zoals Angry Birds of Dead Space 2.

Naast malware blijkt ook adware in veel Android-apps die niet in de Play Store staan aanwezig te zijn. 76 procent van alle onderzochte 12.000 apps bevat adware.

Meer over
Lees ook
Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

TA444, een staatsgesponsorde hackersgroep uit Noord-Korea is waarschijnlijk belast met het genereren van inkomsten voor het Noord-Koreaanse regime. Deze aanvallen overlappen met APT38, Bluenoroff, BlackAlicanto, Stardust Chollima en COPERNICIUM. In het verleden waren de pijlen gericht op banken om uiteindelijk geld door te sluizen naar andere dele1

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Venafi maakt de resultaten bekend van een dark web-onderzoek naar ransomware die via kwaadaardige macro's wordt verspreid. Venafi en Forensic Pathways, een specialist in criminele inlichtingen, hebben tussen november 2021 en maart 2022 35 miljoen dark web-URL's geanalyseerd van marktplaatsen en forums, met behulp van de Forensic Pathways Dark Sear1

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Microsoft kondigde in oktober 2021 en februari 2022 aan dat het XL4- en VBA-macro's standaard gaat blokkeren voor Office-gebruikers. De wijzigingen zijn uiteindelijk dit jaar van start gegaan. Cybercriminelen hebben hier op gereageerd door af te stappen van macro-gebaseerde aanvallen.