Een derde van alle Android-apps buiten de Play Store bevat malware

android

Het downloaden van Android-apps van alternatieve bronnen is niet zonder risico. Maar liefst één op de drie Android-apps die niet uit de Play Store afkomstig zijn bevat malware. Dit blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf OPSWAT.

Het bedrijf onderzocht 12.000 verschillende Android-apps die afkomstig waren uit andere appwinkels dan de Play Store. Alle apps werden onder de loep genomen met Metascan, dat de anti-malware engines van allerlei beveiligingsbedrijven heeft gecombineerd in één softwarepakket.

Malware

Maar liefst een derde van alle geteste apps werd tenminste door één van deze 40 commerciële engines geïdentificeerd als malware. Vooral populaire apps die buiten de Play Store worden aangeboden bevatten vaak malware. Denk hierbij aan social media-apps zoals Twitter, maar ook aan bekende games zoals Angry Birds of Dead Space 2.

Naast malware blijkt ook adware in veel Android-apps die niet in de Play Store staan aanwezig te zijn. 76 procent van alle onderzochte 12.000 apps bevat adware.

Meer over
Lees ook
'Bladabindi RAT infecteert 140.000 PC's per maand'

'Bladabindi RAT infecteert 140.000 PC's per maand'

De Bladabindi Remote Access Tool (RAT) blijkt snel in populariteit toe te zijn genomen. Cybercriminelen infecteerde in januari 2013 nog maar slechts zo'n 18.000 PC's. Dit aantal is in december 2013 toegenomen tot bijna 140.000 infecties per maand. Dit meldt Microsoft, dat zijn Malicious Software Removal Tool in het Windows-besturingssysteem heeft1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1