'Doorsnee Nigeriaanse phishingcrimineel brengt nu ook waardevolle documenten van industriële bedrijven in gevaar'

Aanvallers achter een recente golf van phishing- en betalingsinterceptieaanvallen op industriële ondernemingen stelen ook project- en operationele plannen van hun slachtoffers, alsmede schema's van elektriciteits- en informatienetwerken. Dit blijkt uit een rapport van het Industrial Control Systems Cyber Emergency Response Team (ICS CERT) van Kaspersky Lab. Een opvallende uitkomst, daar hackers dergelijke informatie gewoonlijk niet inzetten voor zwendelprakijken. Daarom roept dit een aantal verontrustende vragen op over de toekomstige bedoelingen van de cybercriminelen.

Business Email Compromise (BEC) aanvallen worden vaak aan Nigeria gekoppeld. In oktober 2016 merkten onderzoekers van Kaspersky Lab een aanzienlijke piek op in het aantal infectiepogingen met malware, gericht op industriële klanten. Ze identificeerden meer dan 500 aangevallen bedrijven in 50 landen, voornamelijk industriële ondernemingen en grote transport- en logistieke bedrijven. De aanvallen zijn nog steeds gaande.

kas

De aanvalsfase

De aanvalsfase begint met een zorgvuldig vervaardigde phishing e-mail, die afkomstig lijkt te zijn van leveranciers, klanten, commerciële organisaties of bezorgdiensten. De aanvallers gebruiken malware behorend tot ten minste acht verschillende Trojan spionage- en backdoorfamilies. Alle zijn goedkoop beschikbaar op de zwarte markt en hoofdzakelijk ontwikkeld om vertrouwelijke gegevens te stelen en externe beheerprogramma's te installeren op besmette systemen.

Geïnfecteerde zakelijke computers worden door de aanvallers gebruikt om screenshots van correspondentie te maken, of om berichten om te leiden naar hun eigen mailbox, zodat ze op zoek kunnen naar interessante of lucratieve transacties. De betaling wordt vervolgens onderschept via de klassieke ‘man in the middle’ aanval, door de rekeninggegevens in een legitieme verkoopfactuur te vervangen door die van de aanvaller zelf. Voor een slachtoffer kan het lastig zijn om deze vervanging tijdig op te merken, voordat het geld is verdwenen.

De onbekende dreiging

Bij het analyseren van de command & control servers die werden gebruikt tijdens de meest recente aanvallen in 2017, merkten de onderzoekers op dat screenshots van operaties en projectplannen, evenals technische tekeningen en netwerkdiagrammen deel uitmaakten van de gestolen gegevens. Bovendien waren deze afbeeldingen niet afkomstig van de computers van projectmanagers of inkoopmanagers, de gebruikelijke doelwitten van de aanvallers, maar uit computers van operators, technici, ontwerpers en architecten.

Meer over
Lees ook
'Beveiliging weerhoudt bedrijven ervan de cloud volledig te omarmen'

'Beveiliging weerhoudt bedrijven ervan de cloud volledig te omarmen'

Bedrijven zijn zeer terughoudend over het volledig omarmen van de cloud. Vooral beveiligingsproblemen houden bedrijven tegen volledig over te stappen op de cloud. Dit blijkt uit onderzoek van Barracuda Networks onder 912 bedrijven. 83% van de respondenten geeft aan back-ups van hun bedrijfsgegevens in de cloud op te slaan. Bijna de helft (47%) van1

Politie onderzoekt impact van cybercrime op ZZP'ers

Politie onderzoekt impact van cybercrime op ZZP'ers

De Nederlandse politie gaat onderzoek doen naar cybercrime onder zelfstandigen zonder personeel (ZZP'ers). Hiermee wil de opsporingsinstantie in kaart brengen hoe cybercrime onder bedrijven kan worden teruggedrongen en wat dit betekent voor het beleid van de politie. Het onderzoek moet in kaart brengen in welke mate bedrijven actief zijn op intern1

Authentificatie wordt door bedrijven steeds meer omarmd

Authentificatie wordt door bedrijven steeds meer omarmd

Bedrijven maken steeds vaker gebruik van sterke authentificatie. Zowel authentificatie op mobiele apparaten als cloud-gebaseerde authentificatie-oplossingen zijn steeds populairder. Dit blijkt uit het Global Annual Authentication Survey 2014 van SafeNet. 37 procent van de organisaties gebruikt sterke authenticatie nu voor een meerderheid van de we1