'Beveiliging weerhoudt bedrijven ervan de cloud volledig te omarmen'

CloudComputing

Bedrijven zijn zeer terughoudend over het volledig omarmen van de cloud. Vooral beveiligingsproblemen houden bedrijven tegen volledig over te stappen op de cloud.

Dit blijkt uit onderzoek van Barracuda Networks onder 912 bedrijven. 83% van de respondenten geeft aan back-ups van hun bedrijfsgegevens in de cloud op te slaan. Bijna de helft (47%) van de ondervraagde bedrijven slaat minder dan de helft van hun gegevens op in de cloud, terwijl bijna een op de vijf (17%) helemaal geen gebruikmaakt van cloud-gebaseerde opslag.

Nederlandse bedrijven

Nederland wijkt van deze internationale cijfers licht af. 8% van de Nederlandse bedrijven geeft aan al hun bedrijfsgegevens in de cloud op te slaan. 12% maakt in zijn geheel geen gebruik van de cloud, terwijl 56% de helft van hun gegevens in de cloud heeft ondergebracht.

Van de bedrijven die gebruik maken van cloud-opslag geeft 69% aan dat zij hier vertrouwelijke gegevens opslaan. Tegelijkertijd heeft 16% van de bedrijven echter problemen ondervonden met hun cloudprovider. 42% van de internationale bedrijven en 21% van de Nederlandse bedrijven geeft aan dat de gegevens die zij bij hun leverancier onderbrachten niet afdoende waren beveiligd. 40 procent van de bedrijven wereldwijd gaf aan dat hun gegevens in de cloud niet toegankelijk waren toen zij die nodig hadden. Meer dan een derde (37 procent) meldde zelfs dat hun cloud-aanbieder hun gegevens was kwijtgeraakt. 36% van alle Nederlandse bedrijven die gegevens in de cloud opslaan hebben geen vertrouwen in de beveiliging van deze cloudomgeving.

Beveiliging is cruciaal

Beveiliging speelt voor bedrijven in de keuze van een cloudprovider dan ook een cruciale rol. Ongeveer 89% van de ondervraagde bedrijven noemt de beveiligingsreputatie van hun cloud-leverancier als een belangrijk tot zeer belangrijk selectiecriterium. Onder Nederlandse bedrijven ligt dit percentage op 62%. Bedrijven hebben vooral vertrouwen in leveranciers van beveiligingsoplossingen. 53% kiest er dan ook voor de beveiliging van hun gegevens aan een beveiligingsbedrijf over te laten, terwijl slechts 23% de voorkeur heeft voor een leverancier van storage-oplossingen.

"Bedrijven zijn zich terdege bewust van het feit dat de beveiliging een topprioriteit moet zijn als ze vertrouwelijke gegevens aan de cloud toevertrouwen", legt Wieland Alge, vicepresident en directeur EMEA bij Barracuda, uit.

Brede acceptatie

"Gezien de snelle en brede acceptatie van cloud-opslag en de zorgen rond informatiebeveiliging die daarmee gepaard gaan, valt te vermoeden dat de meer beveiligingsbewuste aanbieders van oplossingen voor opslag in de cloud de meeste kans maken om als voorkeursleverancier uit de bus te komen", aldus Alge.

Lees ook
ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.