Dijkhoff: ‘Politie schrijft hosters aan om bewustzijn te vergroten’

hacker

Nederland Schoon, een project waarbij de Nederlandse politie hosters die opvallend veel cybercrime-activiteiten hosten aanschrijft, is uitsluitend bedoeld om het bewustzijn bij hosters over hun rol in digitale veiligheid te vergroten. De politie zou onder geen beding hosters via het project willen bewegen websites offline te halen.

Dit stelt staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie in een reactie op Kamervragen van D66. Nederland Schoon is een project dat als doel heeft de Nederlandse hostingbedrijven ‘schoon’ te maken van cybercrime. Via het project worden hostingbedrijven waarvan de infrastructuur door cybercriminelen wordt misbruikt gewezen op hun faciliterende rol in dit proces. Dit moet ertoe leiden dat hosters zelf maatregelen nemen om cybercrime tegen te gaan.

Dijkhoff benadrukt dat de politie nooit via het project zal proberen websites door hosters offline te laten halen. Hiervoor is altijd tussenkomst van een rechter nodig. Het project zou dan ook uitsluitend bedoeld zijn om het bewustzijn bij hosters te vergroten en hen inzicht te geven in de wijze waarop cybercriminelen hun infrastructuur misbruiken voor cybercrimedoeleinden.

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1