Dijkhoff: ‘Politie schrijft hosters aan om bewustzijn te vergroten’

hacker

Nederland Schoon, een project waarbij de Nederlandse politie hosters die opvallend veel cybercrime-activiteiten hosten aanschrijft, is uitsluitend bedoeld om het bewustzijn bij hosters over hun rol in digitale veiligheid te vergroten. De politie zou onder geen beding hosters via het project willen bewegen websites offline te halen.

Dit stelt staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie in een reactie op Kamervragen van D66. Nederland Schoon is een project dat als doel heeft de Nederlandse hostingbedrijven ‘schoon’ te maken van cybercrime. Via het project worden hostingbedrijven waarvan de infrastructuur door cybercriminelen wordt misbruikt gewezen op hun faciliterende rol in dit proces. Dit moet ertoe leiden dat hosters zelf maatregelen nemen om cybercrime tegen te gaan.

Dijkhoff benadrukt dat de politie nooit via het project zal proberen websites door hosters offline te laten halen. Hiervoor is altijd tussenkomst van een rechter nodig. Het project zou dan ook uitsluitend bedoeld zijn om het bewustzijn bij hosters te vergroten en hen inzicht te geven in de wijze waarop cybercriminelen hun infrastructuur misbruiken voor cybercrimedoeleinden.

Meer over
Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1