Dijkhoff: ‘Kabinet steunt gebruik van encryptie voor legale doeleinden’

encryptie

Encryptie en beveiligde verbindingen zijn waardevolle hulpmiddelen voor vertrouwelijke communicatie en beveiligde data-opslag. Het kabinet steunt dan ook het gebruik van beveiliging en encryptie voor legale doeleinden.

Dit meldt staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie op Kamervragen van D66 en de PvdA naar aanleiding van de Logjam-aanval van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Bij de Logjam-aanval worden kwetsbare TLS-verbindingen gedwongen een kwetsbare 512-bit encryptie te gebruiken. Aanvallers kunnen hierdoor de encryptie kraken en dataverkeer afluisteren. Via deze weg zou de NSA onder andere in staat zijn mee te kijken in Virtual Private Network (VPN)-verbindingen.

Logjam

Dijkhoff geeft aan dat het niet bekend is of de NSA de Logjam-kwetsbaarheid ook daadwerkelijk heeft misbruikt, aangezien veiligheidsdiensten geen inzicht geven in de wijze waarop zij inlichtingen verzamelen. Het is volgens Dijkhoff dan ook niet mogelijk te oordelen of de NSA het lek inderdaad heeft gebruikt om VPN-verbindingen te kraken.

De staatssecretaris gaat in de reactie ook in op het gebruik van onbekende kwetsbaarheden, ook wel zero-day kwetsbaarheden genoemd. De D66 en de PvdA stellen in hun Kamervragen dat het gebruik van dergelijke onbekende lekken de veiligheid zou ondermijnen, aangezien een veilige digitale communicatie en infrastructuur belangrijk zijn voor de digitale economie. Dijkhoff stelt dat dergelijke zero-day kwetsbaarheden inderdaad door geheime diensten worden aangetroffen door hun werkzaamheden. Indien het gaat om kwetsbaarheden die de veiligheid van gebruikers op internet in gevaar brengen zouden de inlichtingendiensten de betrokken partijen hiervan op de hoogte brengen, zodat maatregelen kunnen worden genomen om het lek te dichten.

Via: Security.nl

Lees ook
Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Het idee van een laptop die geconfigureerd is voor opslag van geheime informatie doet velen denken aan een apparaat voor spionnen. Maar de bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens is nu belangrijker dan ooit.

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

Qualys voegt External Attack Surface Management (EASM) toe aan het Qualys Cloud Platform

Qualys voegt External Attack Surface Management (EASM) toe aan het Qualys Cloud Platform

Qualys, Inc. een pionier en marktleider op het gebied van cloudgebaseerde compliance-, beveiligings- en IT-oplossingen, kondigt vandaag aan dat het External Attack Surface Management (EASM)-mogelijkheden toevoegt aan het Qualys Cloud Platform. De nieuwe functionaliteit, die is geïntegreerd in CyberSecurity Asset Management 2.0, voegt een weergave1