Digitale bankrovers krijgen tot 4 jaar celstraf

Handboeien

Zes 'digitale bankrovers' zijn door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot celstraffen tot vier jaar. De rechtbank acht bewezen dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting en witwassen. De zes werd ook afpersing te lasten gelegd, maar van deze aanklacht zijn de verdachten vrijgesproken.

De mannen zijn veroordeeld voor een grootschalige digitale fraude met de aan- en verkoop van opties van zowel ABN Amro als de Rabobank. In totaal wisten de zes 45 miljoen euro weg te sluizen, waarvan later door de banken 42 miljoen euro kon worden teruggehaald. Ruim 3 miljoen euro is verdwenen.

Internationale misdaad

De rechtbank spreekt van een internationale misdaad die zeer geraffineerd was opgezet. De hoofdverdachte stelde 'toevallig tegen een lek van de bank te zijn aangelopen’. De rechter veegde dit argument echter van tafel.

De celstraffen vallen lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM), die celstraffen tot zeven jaar had geëist. Het OM zal het vonnis van de rechtbank op dit punt en andere punten waarover de rechtbank anders heeft besloten nader bestuderen. Daarna zal het OM besluiten of het OM in beroep gaat of niet.

Lees ook
Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.