Deutsche Telekom: ‘Mobiele apparaten zijn steeds vaker onderdeel van DDoS-aanvallen’

mobiele-beveiliging

Gebruikers hebben op hun smartphone en tablet steeds vaker een 4G-verbinding tot hun beschikking, die vaak net zo snel is als de internetverbinding bij mensen thuis. Dit maakt de apparaten steeds interessanter voor cybercriminelen. Hackers kunnen de apparaten gebruiken om grootschalige Distributed Denial of Service (DDoS)-aanvallen op te zetten, waarbij de toegang tot een website of server wordt geblokkeerd door deze met een enorme hoeveelheid verzoeken te bestoken.

Een DDoS-aanval kan worden vergeleken met een grote groep mensen die voor de ingang van een fysieke winkel gaat staan. De ingang van de winkel is hierdoor geblokkeerd, waardoor klanten de winkel niet meer kunnen bereiken. Bij een DDoS-aanval wordt de ingang van de website geblokkeerd door een groot aantal verzoeken naar de website te sturen. De website is hierdoor druk met het verwerken van deze verzoeken en kan hierdoor een verzoek van een legitieme klant niet verwerken.

Smartphone en tablets vormen een zwakke plek

Thomas Tschersich, hoofd computer security bij Deutsche Telekom, waarschuwt tegenover Bloomberg voor de zwakke plek die smartphones en tablets vormen op het gebied van beveiliging. De apparaten zijn vaak slecht beveiligd en kunnen hierdoor eenvoudig worden gehackt. Eenmaal binnen hebben aanvallers snelle internetverbindingen tot hun beschikking die zij kunnen gebruiken om nieuwe cyberaanvallen op te zetten.

Deutsche Telekom waarschuwt pakweg 20.000 Duitse klanten per maand dat hun mobiele apparaten onderdeel is geworden van een botnet. Deze klanten worden verzocht de malware op hun smartphone en tablet zo snel mogelijk te verwijderen. Cybercriminelen zijn dus actief bezig met het hacken van mobiele apparaten. Ieder uur zouden op het mobiele netwerk van Deutsche Telekom een DDoS-aanval plaatsvinden waarbij tenminste enkele GB’s aan data wordt verzonden naar een doelwit.

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Cloudflare DDoS-rapport over eerste kwartaal 2024

Cloudflare DDoS-rapport over eerste kwartaal 2024

Cloudflare heeft een rapport uitgebracht over de wereldwijde DDoS-aanvallen in het eerste kwartaal van 2024. De belangrijkste constateringen zijn: 2024 begon met een DDoS-offensief. De verdedigingssystemen van Cloudflare hebben tijdens het eerste kwartaal automatisch 4,5 miljoen DDoS-aanvallen afgeweerd, wat neerkomt op een stijging van 50% op1

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.