Deutsche Telekom: ‘Mobiele apparaten zijn steeds vaker onderdeel van DDoS-aanvallen’

mobiele-beveiliging

Gebruikers hebben op hun smartphone en tablet steeds vaker een 4G-verbinding tot hun beschikking, die vaak net zo snel is als de internetverbinding bij mensen thuis. Dit maakt de apparaten steeds interessanter voor cybercriminelen. Hackers kunnen de apparaten gebruiken om grootschalige Distributed Denial of Service (DDoS)-aanvallen op te zetten, waarbij de toegang tot een website of server wordt geblokkeerd door deze met een enorme hoeveelheid verzoeken te bestoken.

Een DDoS-aanval kan worden vergeleken met een grote groep mensen die voor de ingang van een fysieke winkel gaat staan. De ingang van de winkel is hierdoor geblokkeerd, waardoor klanten de winkel niet meer kunnen bereiken. Bij een DDoS-aanval wordt de ingang van de website geblokkeerd door een groot aantal verzoeken naar de website te sturen. De website is hierdoor druk met het verwerken van deze verzoeken en kan hierdoor een verzoek van een legitieme klant niet verwerken.

Smartphone en tablets vormen een zwakke plek

Thomas Tschersich, hoofd computer security bij Deutsche Telekom, waarschuwt tegenover Bloomberg voor de zwakke plek die smartphones en tablets vormen op het gebied van beveiliging. De apparaten zijn vaak slecht beveiligd en kunnen hierdoor eenvoudig worden gehackt. Eenmaal binnen hebben aanvallers snelle internetverbindingen tot hun beschikking die zij kunnen gebruiken om nieuwe cyberaanvallen op te zetten.

Deutsche Telekom waarschuwt pakweg 20.000 Duitse klanten per maand dat hun mobiele apparaten onderdeel is geworden van een botnet. Deze klanten worden verzocht de malware op hun smartphone en tablet zo snel mogelijk te verwijderen. Cybercriminelen zijn dus actief bezig met het hacken van mobiele apparaten. Ieder uur zouden op het mobiele netwerk van Deutsche Telekom een DDoS-aanval plaatsvinden waarbij tenminste enkele GB’s aan data wordt verzonden naar een doelwit.

Lees ook
Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.

Cloudflare DDoS-rapport over derde kwartaal 2023

Cloudflare DDoS-rapport over derde kwartaal 2023

Cloudflare heeft een rapport uitgebracht over de wereldwijde DDoS-aanvallen in het derde kwartaal van 2023. Opmerkelijke bevindingen zijn onder andere het succesvol mitigeren van duizenden aanvallen als gevolg van de HTTP/2-kwetsbaarheid, een enorme toename van HTTP DDoS-verkeer en aanvallen gericht op de gaming- en gokindustrie.

Cloudflare helpt kwetsbaarheid te ontdekken die leidde tot grootste DDoS-aanval

Cloudflare helpt kwetsbaarheid te ontdekken die leidde tot grootste DDoS-aanval

Cloudflare heeft bekendgemaakt dat het heeft meegeholpen bij de onthulling van een nieuwe zero-day kwetsbaarheid, genaamd 'HTTP/2 Rapid Reset'. Deze wereldwijde kwetsbaarheid geeft kwaadwillenden de mogelijkheid om aanvallen te genereren die groter zijn dan alles wat er in het verleden op het internet is gebeurd.