Datadiefstal Yahoo blijkt niet het werk te zijn van staatshackers

hacker4-gabor-kalman

De massale datadiefstal bij Yahoo in 2014 is niet werk van zogeheten staatshackers, maar van een groep professionele cybercriminelen. Deze groep zou zichzelf verhuren aan derde partijen voor het uitvoeren van cyberaanvallen.

Dit meldt beveiligingsbedrijf InfoArmor. Het bedrijf heeft alle informatie die beschikbaar is over de cyberaanval op Yahoo geanalyseerd. Hiermee wil het bedrijf niet alleen de werkwijze van de cybercriminelen in kaart brengen, maar ook hun motivatie.

Geen staatshackers

Yahoo stelde eerder nog dat de datadiefstal vermoedelijk is uitgevoerd door staatshackers. InfoArmor spreekt dit dus tegen. Het bedrijf wijst naar ‘Group E’, een groep professionele cybercriminelen die vermoedelijk uit Oost-Europa afkomstig zijn. Het merendeel van de klanten van Group E zouden spammers zijn.

De data is oorspronkelijk te koop aangeboden door ‘tessa88’, een gebruikers die op meerdere ondergrondse communities actief zou zijn. Deze gebruikers zou later een samenwerking zijn aangegaan met de gebruiker ’Peace_of_Mind’. Samen fungeren zij als tussenpersonen die data van andere cybercriminelen te koop aanbieden aan potentiële kopers. De cybercriminelen die de data daadwerkelijk hebben buitgemaakt blijven hierdoor buiten beeld. De verkoper biedt naast de gegevens van Yahoo ook een grote hoeveelheid gestolen inloggegevens van anders websites te koop aan.

Analyse

De volledige analyse van de cyberaanval en datadiefstal is hier te vinden.

Lees ook
Barracuda: schade e-mailaanval op bedrijven loopt op tot ruim 1,2 miljoen euro per incident

Barracuda: schade e-mailaanval op bedrijven loopt op tot ruim 1,2 miljoen euro per incident

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Email Security Trends rapport gepubliceerd, dat laat zien hoe aanvallen via e-mail organisaties over de hele wereld treffen. Daarbij valt op dat de Benelux behoort tot de regio’s met de hoogste schade en meeste impact door succesvolle e-mailaanvallen. 85 procent van de ondervraagde organisaties in de Benelux is i1

Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

TA444, een staatsgesponsorde hackersgroep uit Noord-Korea is waarschijnlijk belast met het genereren van inkomsten voor het Noord-Koreaanse regime. Deze aanvallen overlappen met APT38, Bluenoroff, BlackAlicanto, Stardust Chollima en COPERNICIUM. In het verleden waren de pijlen gericht op banken om uiteindelijk geld door te sluizen naar andere dele1

Hacker bezorgt huishoudens kerstkaart via de printer

Hacker bezorgt huishoudens kerstkaart via de printer

Niet updaten slimme apparaten vergroot risico om gehackt te worden