Datadiefstal Yahoo blijkt niet het werk te zijn van staatshackers

hacker4-gabor-kalman

De massale datadiefstal bij Yahoo in 2014 is niet werk van zogeheten staatshackers, maar van een groep professionele cybercriminelen. Deze groep zou zichzelf verhuren aan derde partijen voor het uitvoeren van cyberaanvallen.

Dit meldt beveiligingsbedrijf InfoArmor. Het bedrijf heeft alle informatie die beschikbaar is over de cyberaanval op Yahoo geanalyseerd. Hiermee wil het bedrijf niet alleen de werkwijze van de cybercriminelen in kaart brengen, maar ook hun motivatie.

Geen staatshackers

Yahoo stelde eerder nog dat de datadiefstal vermoedelijk is uitgevoerd door staatshackers. InfoArmor spreekt dit dus tegen. Het bedrijf wijst naar ‘Group E’, een groep professionele cybercriminelen die vermoedelijk uit Oost-Europa afkomstig zijn. Het merendeel van de klanten van Group E zouden spammers zijn.

De data is oorspronkelijk te koop aangeboden door ‘tessa88’, een gebruikers die op meerdere ondergrondse communities actief zou zijn. Deze gebruikers zou later een samenwerking zijn aangegaan met de gebruiker ’Peace_of_Mind’. Samen fungeren zij als tussenpersonen die data van andere cybercriminelen te koop aanbieden aan potentiële kopers. De cybercriminelen die de data daadwerkelijk hebben buitgemaakt blijven hierdoor buiten beeld. De verkoper biedt naast de gegevens van Yahoo ook een grote hoeveelheid gestolen inloggegevens van anders websites te koop aan.

Analyse

De volledige analyse van de cyberaanval en datadiefstal is hier te vinden.

Lees ook
Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1

Proofpoint 2023 Voice of the CISO-rapport: Personeelsverloop verergert dataverlies

Proofpoint 2023 Voice of the CISO-rapport: Personeelsverloop verergert dataverlies

Proofpoint, een toonaangevend cybersecurity- en compliance-bedrijf, publiceert zijn jaarlijkse Voice of the CISO-rapport, waarin de belangrijkste uitdagingen, verwachtingen en prioriteiten van Chief Information Security Officers (CISO's) zijn onderzocht. 58% van de Nederlandse CISO's verwacht in de komende 12 maanden een cyberaanval op hun bedrijf.