Cybercriminelen misbruiken vaak oude beveiligingsgaten

hacker2

Cybercriminelen maken op grote schaal misbruik van beveiligingsgaten die al jaren bekend zijn. Het feit dat zowel consumenten als bedrijven verzuimen deze gaten te dichten biedt kansen voor aanvallers.

Hiervoor waarschuwt Hewlett-Packard, dat in een onderzoek 120.000 cyberaanvallen heeft bestudeerd. Bij 44% van de onderzochte aanvallen blijkt gebruik te zijn gemaakt van beveiligingsgaten die al twee tot vier jaar bekend waren. Leveranciers van software waar deze kwetsbaarheden inzitten hebben doorgaans een update beschikbaar gesteld om het gat te dichten, maar deze update wordt door lang niet alle gebruikers daadwerkelijk geïnstalleerd.

Servers verkeerd instellen

Daarnaast blijken beheerders servers vaak verkeerd in te stellen. Beheerders kiezen voor onveilige instellingen, waardoor de servers niet goed beveiligd zijn. Hackers maken hier graag misbruik van. Tot slot laten ook programmeurs allerlei onnodige gaten in software zitten. Bij het schrijven van de broncode van software maken programmeurs met regelmaat dezelfde fouten; fouten die dus voorkomen hadden kunnen worden.

HP stelt dat de grens tussen veiligheid en privacy steeds vager wordt. Privacy en digitale veiligheid gaan vandaag de dag hand in hand. Security is noodzakelijk om de privacy van gebruikers en burgers te kunnen waarborgen.

Lees ook
Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.