Cybercriminelen doen valse belastingaangiftes

euros

Heb jij je belastingaangifte voor dit jaar al ingevuld? Het blijkt verstandig te zijn hier niet te lang mee te wachten. Cybercriminelen proberen namelijk valse aangiftes te doen in andermans naam, waarin zij claimen een flinke som geld van de overheid terug te krijgen. Dit geld wordt uiteraard niet naar de rekening van het slachtoffer, maar naar het rekeningnummer van de crimineel overgeschreven.

De bekende beveiligingsonderzoeker Brian Krebs waarschuwt dat het voor fraudeurs tegenwoordig zeer eenvoudig is alle benodigde gegevens te bemachtigen. Cybercriminelen zouden in speciale ondergrondse marktplaatsen allerlei persoonsgegevens te koop aanbieden. Zo kunnen fraudeurs complete profielen van burgers aanschaffen, waarna zij deze gegevens kunnen gebruiken om een valse aangifte van de inkomstenbelasting kunnen indienen.

Advies voor fraudeurs

Dergelijke ondergrondse marktplaatsen zouden fraudeurs actief helpen bij het oplichten van burgers. Zo geven de marktplaatsen advies over manieren om informatie te achterhalen over bijvoorbeeld de kinderen van het slachtoffer. Dit is voor fraudeurs van belang, aangezien zij voor slachtoffers met kinderen meer geld ontvangen.

Wie slachtoffer wordt van een dergelijke fraudeur kan veel overlast verwachten. De Belastingdienst heeft immers onterecht een grote som geld uitgekeerd aan de crimineel in de veronderstelling dit geld over te schrijven naar het slachtoffers. De Belastingdienst zal dan ook bij het slachtoffer aankloppen om het gestolen geld terug te vragen. Het slachtoffer kan uiteraard wel naar de politie stappen en aangifte doen.

Lees ook
ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.