Cybercrimeverzekering nu ook beschikbaar voor consumenten

Verzekeringen tegen cybercriminaliteit zijn al langer beschikbaar voor bedrijven. Nu kunnen echter ook consumenten een dergelijke verzekering afsluiten. De verzekering biedt bescherming tegen online laster en identiteitsdiefstal.

De verzekering is sinds enkele weken beschikbaar bij het Franse AXA, en wordt in Nederland aangeboden door financieel dienstverlener VKG. Consumenten zouden steeds vaker met online overlast en criminaliteit te maken hebben. De verzekering van AXA vergoedt niet alleen eventuele financiële schade, maar helpt bijvoorbeeld ook lasterlijke content waar mogelijk offline te halen. Ruud van Kampen, directeur van VKG, zegt tegenover de NOS: ”Het gaat om risico's die overal buiten vallen. Niet alleen schade met de bankpas maar ook onheuse bejegening op internet. Als ze je voor van alles uitmaken kan deze verzekering helpen om de belastende informatie van het internet te verwijderen. We hebben het dan over imagoschade.”

Content kan niet altijd offline worden gehaald

Van Kampen realiseert zich dat het niet altijd lukt alle laster van internet te verwijderen. "IP-adressen achterhalen zal niet altijd lukken. En ook schadeclaims worden dan lastig. Zeker wanneer het bericht al 2400 keer is gekopieerd. Maar de verzekeraar heeft een team dat zich hier 24 uur mee bezighoudt”, aldus Van Kampen.

Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars zegt tegenover de nieuwswebsite dat steeds meer verzekeraars producten ontwikkelen tegen cybercriminaliteit. "Dat je digitaal schade kan lijden staat buiten kijf. Het gebeurt in Angelsaksische landen al vaker dat hiervoor verzekeringen worden afgesloten”, zegt Buis.

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1