Cybercrimeverzekering nu ook beschikbaar voor consumenten

Verzekeringen tegen cybercriminaliteit zijn al langer beschikbaar voor bedrijven. Nu kunnen echter ook consumenten een dergelijke verzekering afsluiten. De verzekering biedt bescherming tegen online laster en identiteitsdiefstal.

De verzekering is sinds enkele weken beschikbaar bij het Franse AXA, en wordt in Nederland aangeboden door financieel dienstverlener VKG. Consumenten zouden steeds vaker met online overlast en criminaliteit te maken hebben. De verzekering van AXA vergoedt niet alleen eventuele financiële schade, maar helpt bijvoorbeeld ook lasterlijke content waar mogelijk offline te halen. Ruud van Kampen, directeur van VKG, zegt tegenover de NOS: ”Het gaat om risico's die overal buiten vallen. Niet alleen schade met de bankpas maar ook onheuse bejegening op internet. Als ze je voor van alles uitmaken kan deze verzekering helpen om de belastende informatie van het internet te verwijderen. We hebben het dan over imagoschade.”

Content kan niet altijd offline worden gehaald

Van Kampen realiseert zich dat het niet altijd lukt alle laster van internet te verwijderen. "IP-adressen achterhalen zal niet altijd lukken. En ook schadeclaims worden dan lastig. Zeker wanneer het bericht al 2400 keer is gekopieerd. Maar de verzekeraar heeft een team dat zich hier 24 uur mee bezighoudt”, aldus Van Kampen.

Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars zegt tegenover de nieuwswebsite dat steeds meer verzekeraars producten ontwikkelen tegen cybercriminaliteit. "Dat je digitaal schade kan lijden staat buiten kijf. Het gebeurt in Angelsaksische landen al vaker dat hiervoor verzekeringen worden afgesloten”, zegt Buis.

Meer over
Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1