Cybercrime kan Nederland 2,47 miljard euro schade toebrengen

euros

Cybercrime kan het bruto binnenlands product (BBP) in Nederland forse schade toebrengen. In Amsterdam, Den Haag en Rotterdam kan in totaal zo’n 2,75 miljard dollar (2,47 miljard euro) verloren gaan door cybercrime.

Dit becijfert verzekeraars Lloyd’s in de Lloyd’s City Risk Index 2015-2025. In het onderzoek brengt Lloyd’s in kaart welke risicofactoren de grootste economische impact kunnen hebben op de 301 grootste steden wereldwijd. In Nederland richt de verzekeraar zich op de drie grootste steden van ons land: Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Cybercrime is het op twee na grootste risico voor de drie grootste economische centra in ons land. Het grootste risico is het instorten van de beurs is een groter risico, wat 7,67 miljard dollar (6,89 miljard euro) van het BBP in gevaar kan brengen. Overstromingen staan op de tweede plaats met 4,28 miljard dollar (3,85 miljard euro).

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1