Cybercrime en spionage grootste bedreigingen voor digitale veiligheid

Cybercriminaliteit en digitale spionage zijn de grootste dreigingen voor de digitale veiligheid in Nederland. Geopolitieke ontwikkelingen, waaronder internationale conflicten of politieke gevoeligheden, hebben grote invloed op deze dreigingen. Publiek-private samenwerking op nationaal en internationaal niveau is hierdoor noodzakelijk voor een goede cybersecurity-aanpak.

Dit blijkt uit het Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) dat staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Dijkhoff wil tijdens het aanstaande EU-voorzitterschap van Nederland aandacht vragen voor betere samenwerking op het gebied van cybersecurity. Dijkhoff: “Alleen als we samenwerken, kunnen we ons digitale leven beschermen tegen criminaliteit en spionage.”

Nationale Cyber Security Strategie 2

Naast het CSBN is ook de Nationale Cyber Security Strategie 2 (NCSS 2) naar de Kamer verstuurd. Dit document stamt uit 2013 en is bedoeld om de digitale weerbaarheid van Nederland te verbeteren. In de strategie is een werkprogramma opgenomen, waarmee de overheid in hoofdlijnen op schema ligt.

De staatssecretaris benadrukt dat de bevindingen uit het CSBN de noodzaak van een nationale en internationale cybersecurity-aanpak bevestigen, waarbij publiek-private samenwerking van belang is. Door de snelle ontwikkeling van cyberdreigingen in combinatie met geopolitieke ontwikkelen is het noodzakelijk voortdurend aandacht te besteden aan cybersecurity. In 2016 wordt daarom de cybersecurity visie van de overheid verder ontwikkeld, waarbij alle relevante publieke en private partijen worden betrokken. Een balans tussen vrijheid, veiligheid en economische groei wordt bij deze visie het uitgangspunt.

Lees ook
CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer Bedrijven rekenen erop dat betrouwbare en veilige IT hun processen ondersteunt. Hoewel IT lang werd gezien als een operationele kostenpost is het inmiddels onlosmakelijk verbonden met de manier waarop bedrijven werken.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1