Cybercrime en spionage grootste bedreigingen voor digitale veiligheid

Cybercriminaliteit en digitale spionage zijn de grootste dreigingen voor de digitale veiligheid in Nederland. Geopolitieke ontwikkelingen, waaronder internationale conflicten of politieke gevoeligheden, hebben grote invloed op deze dreigingen. Publiek-private samenwerking op nationaal en internationaal niveau is hierdoor noodzakelijk voor een goede cybersecurity-aanpak.

Dit blijkt uit het Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) dat staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Dijkhoff wil tijdens het aanstaande EU-voorzitterschap van Nederland aandacht vragen voor betere samenwerking op het gebied van cybersecurity. Dijkhoff: “Alleen als we samenwerken, kunnen we ons digitale leven beschermen tegen criminaliteit en spionage.”

Nationale Cyber Security Strategie 2

Naast het CSBN is ook de Nationale Cyber Security Strategie 2 (NCSS 2) naar de Kamer verstuurd. Dit document stamt uit 2013 en is bedoeld om de digitale weerbaarheid van Nederland te verbeteren. In de strategie is een werkprogramma opgenomen, waarmee de overheid in hoofdlijnen op schema ligt.

De staatssecretaris benadrukt dat de bevindingen uit het CSBN de noodzaak van een nationale en internationale cybersecurity-aanpak bevestigen, waarbij publiek-private samenwerking van belang is. Door de snelle ontwikkeling van cyberdreigingen in combinatie met geopolitieke ontwikkelen is het noodzakelijk voortdurend aandacht te besteden aan cybersecurity. In 2016 wordt daarom de cybersecurity visie van de overheid verder ontwikkeld, waarbij alle relevante publieke en private partijen worden betrokken. Een balans tussen vrijheid, veiligheid en economische groei wordt bij deze visie het uitgangspunt.

Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Niemand weet wat ‘The Next Big Thing’ in het dreigingslandschap wordt. Wat wel mogelijk is, is terugkijken naar 2023, opvallende gedragingen van actoren identificeren en een gefundeerde inschatting maken van wat 2024 mogelijk in petto heeft.

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.