Criminelen halen pinautomaten leeg met nieuwe malware

pinautomaat-eu

Cybercriminelen blijken met behulp van malware pinautomaten in zijn geheel te kunnen leegroven. De malware maakt het mogelijk door een pincode in te voeren de automaat het aanwezige geld uit te laten geven.

Het gaat om de GreenDispenser malware, die ontdekt is door het beveiligingsbedrijf Proofpoint. De malware kan vermoedelijk alleen worden geïnstalleerd door aanvallers die fysieke toegang weten te verkrijgen tot pinautomaten. Proofpoint vermoedt dan ook dat bankmedewerkers die verantwoordelijk zijn voor het beheer van de automaten betrokken zijn bij aanvallen met de malware.

Tijdelijk buiten gebruik

Indien een pinautomaat met de GreenDispenser malware wordt besmet kan deze een ‘tijdelijk buiten gebruik’ melding laten zien, waardoor ‘normale’ gebruikers de machine niet kunnen gebruiken. Zodra de juiste pincode wordt ingevoerd werkt het apparaat echter wel degelijk en kunnen aanvallers geld uit de automaat halen.

De malware zou veel lijken op malware voor pinautomaten die eerder al werd ontdekt. In functionaliteiten zou de malware veel overeenkomsten vertonen met de malware Padpin. GreenDispenser bevat echter een aantal unieke functionaliteiten. Zo bleek de malware die door Proofpoint was onderzocht zichzelf automatisch uit te schakelen in september 2015. Waarschijnlijk is deze feature ontworpen om de kans op detectie van de malware te verkleinen.

Twee-staps-authentificatie

Daarnaast wordt twee-staps-authentificatie gebruikt. Naast een hardcoded pincode moet ook een dynamische pincode worden ingevoerd. Deze dynamische pincode is uniek voor iedere installatie van de malware en zorgt dus dat alleen de aanvallers die de malware hebben geïnstalleerd deze kunnen gebruiken. Deze pincode wordt verstrekt via een QR-code die op het scherm van de pinautomaat wordt vertoond zodra deze met malware wordt geïnfecteerd. Proofpoint vermoedt dat de aanvallers een speciale mobiele app hebben ontwikkeld om de dynamische pincode uit deze QR-code te kunnen bemachtigen.

Tot slot bevat GreenDispenser ook een feature waarmee de malware zijn sporen nauwkeurig uitwist. Hiervoor wordt SDelete van Microsoft gebruikt, dat is ontwikkeld om data permanent te verwijderen. De malware wordt op dit moment in een beperkt aantal geografische gebieden ingezet, waaronder Mexico. Proofpoint waarschuwt dat het echter een kwestie van tijd is voordat de malware ook op andere locaties opduikt.

Meer over
Lees ook
Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint publiceren vandaag onderzoek over de activiteiten van dreigingsactor 'Battle Royal'. Deze actor gebruikt DarkGate- en NetSupport-malware om controle te krijgen over geïnfecteerde hosts via meerdere verschillende aanvalsketens en social engineering technieken.

Recruiters slachtoffer van malware door lures van TA4557

Recruiters slachtoffer van malware door lures van TA4557

Cybersecuritybedrijf Proofpoint brengt onderzoek naar buiten over nieuwe activiteit van TA4557. Dit is een financieel gemotiveerde dreigingsactor die bekend staat om het gebruik van lures met sollicitatiethema’s. Ook verspreidt het de More_Eggs backdoor, een strategische loop gemaakt voor het verlengen van de uitvoeringstijd wat de ontwijkingsmoge1

Fortinet waarschuwt voor online feestdagen-criminaliteit: vier veelgebruikte scams

Fortinet waarschuwt voor online feestdagen-criminaliteit: vier veelgebruikte scams

Security leverancier Fortinet waarschuwt voor feestdagen-cyberscams en geeft een top 4 van veel gebruikte online-oplichtpraktijken. Sinterklaas en kerst komen eraan, en cybercriminelen zijn al druk bezig met het bedenken van slimme trucs waarmee ze dit winkelseizoen zelfs de meest beveiligingsbewuste consumenten om de tuin kunnen leiden. De feestd1