Criminelen gebruiken DDoS-aanvallen via de telefoon om bedrijven af te persen

voip

Cybercriminelen blijken voorbeeld te zijn voor andere criminelen die bedrijven en overheden via de telefoon proberen af te persen. De criminelen proberen telefooncentrales van bedrijven onbereikbaar te maken door deze te bestoken met een grote hoeveelheid telefoontjes. De tactiek lijkt veel op de DDoS-aanvallen die op internet met grote regelmaat voorkomen.

Beveiligingsexperts en opsporingsinstanties waarschuwen tegenover de New York Times voor het gevaar van dergelijke aanvallen. Criminelen kunnen door een DDoS-achtige aanval met grote hoeveelheden telefoontjes een telefooncentrale onbereikbaar maken. Bedrijven kunnen hierdoor forse schade leiden, aangezien zij langere tijd onbereikbaar zijn. Ook voor overheden zijn dergelijke aanvallen echter erg gevaarlijk. De experts waarschuwen dat criminelen belangrijke publieke nummers onbereikbaar kunnen maken, met alle risico's van dien.

Chantage

Criminelen hebben doorgaans als doel hun doelwitten af te persen. De aanvallers nemen vaak dan ook vooraf contact op met het slachtoffer en bieden de mogelijk de aanval af te kopen. Betalen is in dit geval uiteraard geen enkele garantie dat de aanval daadwerkelijk niet plaats vindt. De experts en opsporingsinstanties raden dan ook aan nooit op dit verzoek in te gaan.

DDoS-aanvallen via de telefoon zijn dankzij Voice over IP (VoIP) eenvoudig en goedkoop op te zetten. Criminelen kunnen vanaf hun computer eenvoudig miljoenen telefoongesprekken starten naar één nummer. Dit nummer is hierdoor volledig onbereikbaar. De aanvallen vinden via internet plaats, waardoor de kosten van een dergelijke aanval nihil zijn.

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Cloudflare DDoS-rapport over eerste kwartaal 2024

Cloudflare DDoS-rapport over eerste kwartaal 2024

Cloudflare heeft een rapport uitgebracht over de wereldwijde DDoS-aanvallen in het eerste kwartaal van 2024. De belangrijkste constateringen zijn: 2024 begon met een DDoS-offensief. De verdedigingssystemen van Cloudflare hebben tijdens het eerste kwartaal automatisch 4,5 miljoen DDoS-aanvallen afgeweerd, wat neerkomt op een stijging van 50% op1