'Concrete cyberdreigingen hebben veel meer impact dan waarschuwingen'

hacker3

Directe dreigingen hebben een aanzienlijk grotere impact op gebruikers dan andere tactieken zoals waarschuwingen over kwetsbaarheden. Door tactieken van cybercriminelen te hanteren kunnen beveiligingsonderzoekers gebruikers dan ook laten schrikken en hen via deze weg motiveren hun beveiliging te verbeteren. Concrete bedreigingen hebben dus meer impact dan vage waarschuwingen.

Twee onderzoekers van de Britse Cambridge universiteit, David Modic en Ross Anderson, hebben allerlei anti-malware waarschuwingen getest op een groep van bijna 600 gebruikers. De meeste gebruikers waren uit de Verenigde Staten afkomstig. Naast de waarschuwingen hebben de onderzoekers ook de impact van sociaal-psychologische tactieken die scammers zelf in zetten getest.

Duidelijke dreigingen

De onderzoekers stellen dat het maken van duidelijke dreigingen een veel grotere impact heeft op gebruikers dan waarschuwingen over certificaten of andere technische onderwerpen. Gebruikers blijken namelijk nauwelijks op waarschuwingen over bijvoorbeeld onbekende certificaten te letten. Een duidelijke dreiging kan bijvoorbeeld een uitleg zijn over de data die gebruikers kunnen verliezen of financiële schade die zij kunnen lijden.

"Internetgebruikers worden geconfronteerd met een grote hoeveelheid beveiligingswaarschuwingen, waarvan zij de meeste simpelweg hanteren", leggen Modic en Anderson uit. "De waarschuwingen zouden een grotere impact hebben als gebruikers een mindere hoeveelheid waarschuwingen van betere kwaliteit te zien krijgen".

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.