'Concrete cyberdreigingen hebben veel meer impact dan waarschuwingen'

hacker3

Directe dreigingen hebben een aanzienlijk grotere impact op gebruikers dan andere tactieken zoals waarschuwingen over kwetsbaarheden. Door tactieken van cybercriminelen te hanteren kunnen beveiligingsonderzoekers gebruikers dan ook laten schrikken en hen via deze weg motiveren hun beveiliging te verbeteren. Concrete bedreigingen hebben dus meer impact dan vage waarschuwingen.

Twee onderzoekers van de Britse Cambridge universiteit, David Modic en Ross Anderson, hebben allerlei anti-malware waarschuwingen getest op een groep van bijna 600 gebruikers. De meeste gebruikers waren uit de Verenigde Staten afkomstig. Naast de waarschuwingen hebben de onderzoekers ook de impact van sociaal-psychologische tactieken die scammers zelf in zetten getest.

Duidelijke dreigingen

De onderzoekers stellen dat het maken van duidelijke dreigingen een veel grotere impact heeft op gebruikers dan waarschuwingen over certificaten of andere technische onderwerpen. Gebruikers blijken namelijk nauwelijks op waarschuwingen over bijvoorbeeld onbekende certificaten te letten. Een duidelijke dreiging kan bijvoorbeeld een uitleg zijn over de data die gebruikers kunnen verliezen of financiële schade die zij kunnen lijden.

"Internetgebruikers worden geconfronteerd met een grote hoeveelheid beveiligingswaarschuwingen, waarvan zij de meeste simpelweg hanteren", leggen Modic en Anderson uit. "De waarschuwingen zouden een grotere impact hebben als gebruikers een mindere hoeveelheid waarschuwingen van betere kwaliteit te zien krijgen".

Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Fortinet: 80% fabrikanten kreeg te maken met onbevoegde toegang tot data na inbreuk

Fortinet: 80% fabrikanten kreeg te maken met onbevoegde toegang tot data na inbreuk

Fortinet heeft samen met Manufacturers Alliance een onderzoek uitgevoerd naar beveiligingsrisico’s bij productiebedrijven. Daarbij werd onder andere gevraagd naar beveiligingsincidenten, de stand van zaken rond de samenwerking tussen IT-teams en operationele technologie (OT)-teams en audits op OT-beveiliging. Uit het onderzoek bleek onder andere d1

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.