CIA: 'NotPetya was het werk van Russische geheime dienst'

malware

De destructieve malware NotPetya die in juni 2017 in met name in Oekraïne voor veel schade zorgde is het werk van de Russische militaire inlichtingendienst GRU. De malware had als doel het financiële systeem in Oekraïne te verstoren.

Dit meldt de CIA in geheime rapporten waarover The Washington Post op basis van anonieme bronnen bericht. In de rapporten meldt de CIA met 'grote zekerheid' te hebben vastgesteld dat de Russische geheime dienst GRU NotPetya heeft gecreëerd. De GRU zou al langer cyberaanvallen uitvoeren op het Oost-Europese land, in navolging op de annexatie van de Krim in maart 2014. De CIA wil niet op de berichtgeving van The Washington Post reageren.

Vermomd als ransomware

NotPetya was vermomd als ransomware, maar bleek in werkelijkheid vooral bedoeld om data te vernietigen. Vermoedelijk werd de malware vermomd als ransomware om de werkelijke herkomst van de malware te verbergen en NotPetya het werk te laten lijken van cybercriminelen.

De malware werd verspreid via de officiële update-server voor MeDoc, een belasting- en accountancyprogramma dat voornamelijk in Oekraïne populair is. Hierbij werd de malware in legitieme updates voor de software geïnjecteerd. Ondermeer banken, energiemaatschappijen, overheidsfunctionarissen en een luchthaven waren slachtoffer van de aanval. De malware maakte wereldwijd slachtoffers, maar meer dan de helft van alle getroffen systemen stonden in Oekraïne.

Meer over
Lees ook
Lookout ontdekt dat Android spyware ‘Hermit’ wordt ingezet in Kazakhstan

Lookout ontdekt dat Android spyware ‘Hermit’ wordt ingezet in Kazakhstan

Securitybedrijf Lookout heeft ontdekt dat Android-surveillanceware van enterprise niveau, momenteel door de regering van Kazachstan wordt gebruikt binnen de grenzen van het land. Onderzoekers van Lookout troffen ook bewijs van de inzet van deze spyware - die door onderzoekers ‘Hermit’ is genoemd - in Italië en in het noordoosten van Syrië.

Nerbian RAT gebruikt COVID-19 als dekmantel

Nerbian RAT gebruikt COVID-19 als dekmantel

Sinds eind april 2022 hebben onderzoekers van Proofpoint een malwarecampagne waargenomen via e-mail, genaamd Nerbian RAT. Een klein aantal e-mails (minder dan 100 berichten) werden naar meerdere sectoren gestuurd, waarbij vooral organisaties in Italië, Spanje en het VK werden getroffen.

Proofpoint identificeert nieuwe malware loader Bumblebee

Proofpoint identificeert nieuwe malware loader Bumblebee

Sinds maart 2022 heeft Proofpoint campagnes waargenomen waarbij een nieuwe downloader, genaamd Bumblebee, werd verspreid. Ten minste drie clusters van activiteit, waaronder van bekende cybercriminele groepen, verspreiden momenteel Bumblebee.