CIA: 'NotPetya was het werk van Russische geheime dienst'

malware

De destructieve malware NotPetya die in juni 2017 in met name in Oekraïne voor veel schade zorgde is het werk van de Russische militaire inlichtingendienst GRU. De malware had als doel het financiële systeem in Oekraïne te verstoren.

Dit meldt de CIA in geheime rapporten waarover The Washington Post op basis van anonieme bronnen bericht. In de rapporten meldt de CIA met 'grote zekerheid' te hebben vastgesteld dat de Russische geheime dienst GRU NotPetya heeft gecreëerd. De GRU zou al langer cyberaanvallen uitvoeren op het Oost-Europese land, in navolging op de annexatie van de Krim in maart 2014. De CIA wil niet op de berichtgeving van The Washington Post reageren.

Vermomd als ransomware

NotPetya was vermomd als ransomware, maar bleek in werkelijkheid vooral bedoeld om data te vernietigen. Vermoedelijk werd de malware vermomd als ransomware om de werkelijke herkomst van de malware te verbergen en NotPetya het werk te laten lijken van cybercriminelen.

De malware werd verspreid via de officiële update-server voor MeDoc, een belasting- en accountancyprogramma dat voornamelijk in Oekraïne populair is. Hierbij werd de malware in legitieme updates voor de software geïnjecteerd. Ondermeer banken, energiemaatschappijen, overheidsfunctionarissen en een luchthaven waren slachtoffer van de aanval. De malware maakte wereldwijd slachtoffers, maar meer dan de helft van alle getroffen systemen stonden in Oekraïne.

Meer over
Lees ook
Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

TA444, een staatsgesponsorde hackersgroep uit Noord-Korea is waarschijnlijk belast met het genereren van inkomsten voor het Noord-Koreaanse regime. Deze aanvallen overlappen met APT38, Bluenoroff, BlackAlicanto, Stardust Chollima en COPERNICIUM. In het verleden waren de pijlen gericht op banken om uiteindelijk geld door te sluizen naar andere dele1

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Venafi maakt de resultaten bekend van een dark web-onderzoek naar ransomware die via kwaadaardige macro's wordt verspreid. Venafi en Forensic Pathways, een specialist in criminele inlichtingen, hebben tussen november 2021 en maart 2022 35 miljoen dark web-URL's geanalyseerd van marktplaatsen en forums, met behulp van de Forensic Pathways Dark Sear1

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Microsoft kondigde in oktober 2021 en februari 2022 aan dat het XL4- en VBA-macro's standaard gaat blokkeren voor Office-gebruikers. De wijzigingen zijn uiteindelijk dit jaar van start gegaan. Cybercriminelen hebben hier op gereageerd door af te stappen van macro-gebaseerde aanvallen.