Chrome waarschuwt gebruikers voor ongemerkte gewijzigde instellingen

Google voegt een nieuwe functie toe aan de webbrowser Google Chrome. De functie waarschuwt gebruikers automatisch zodra de instellingen van hun webbrowser zijn gewijzigd. Dit moet voorkomen dat cybercriminelen ongemerkt de browser kunnen aanpassen.

Malware is in staat allerlei instellingen op een computer te waarschuwen, waaronder instellingen van de webbrowser. Dergelijke wijzigingen worden volgens Google steeds vaker door malware aangebracht.

Automatisch waarschuwen

Google wil hier een een stokje voor steken en gaat gebruikers daarom automatisch waarschuwen zodra de instellingen zijn gewijzigd. Gebruikers die worden gewaarschuwd voor wijzigingen die zij zelf niet hebben doorgevoerd weten dus direct dat er iets mis is.

Het is niet de eerste maatregel die Google neemt om zijn Chrome-webbrowser beter te beveiligen tegen hackers. Het bedrijf geeft gebruikers sinds oktober 2013 ook al de mogelijkheid de instellingen van de webbrowser te resetten. Hierdoor worden alle oorspronkelijke instellingen teruggeplaatst, waardoor wijzigingen die door malware zijn aangebracht ongedaan worden gemaakt.

Lees ook
'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.