Chinese hackers slaan toe bij Nederlandse Duitse defensiebedrijf

vlag-china

Het Nederlandse Duitse defensiebedrijf Rheinmetall Defence is vanaf 2012 aangevallen door Chinese hackers. Hierbij is technologische informatie van het bedrijf buitgemaakt. Vermoedelijk hebben de hackers tot kort geleden toegang gehad tot het bedrijfsnetwerk.

Dit melden bronnen in de inlichtingenwereld tegenover de Volkskrant. Rheinmetall Defence is een bedrijf dat onder andere materialen levert voor pantservoertuigen. Van deze voertuigen worden voor de Nederlandse landmacht vijf varianten ontwikkeld, terwijl voor de Duitse landmacht twee versies worden gebouwd.

Fox-IT

De hack zou aan het licht zijn gekomen dankzij onderzoek van Fox-IT. In het najaar van 2015 stuitte onderzoeker Yonathan Klijnsma van het bedrijf op onbekende kwaadaardige software, die in eerste instantie alleen in Myanmar leek te worden ingezet. Later werden ook infecties ontdekt bij bedrijven en overheidsinstellingen in onder andere Verenigde Staten, Canada en Duitsland.

Hierop is de malware verder onderzocht. Zowel taalinstellingen, gekozen doelwitten als de werkwijze wijzen volgens Klijnsma op Chinese hackers. Tussen 2012 en 2015 zou de groep tenminste 24 instanties hebben gehackt. De groep is nog steeds actief.

Spear phishing

Zowel Fox-IT als Klijnsma willen overigens niet bevestigen dat Rheinmetall Defence het gehackte bedrijf is. Wel laat Klijnsma tegenover de Volkskrant weten dat een ‘Duitse-Nederlandse samenwerking in de defensie-industrie' het doelwit was. Ook stelt Klijnsma dat de hackers het bedrijfsnetwerk binnen konden komen na een spear phishing aanval, waarbij vanaf een vals e-mailadres naar medewerkers een Engelstalig nieuwsbericht werd verstuurd over de Duits-Nederlandse samenwerking.

Lees ook
Nieuwe versies FinSpy spionagesoftware in omloop

Nieuwe versies FinSpy spionagesoftware in omloop

Kaspersky-experts hebben nieuwe versies ontdekt van de geavanceerde kwaadaardige spionagetool FinSpy. Deze varianten werken op iOS en Android-apparatuur en zijn in staat activiteiten te volgen van zo goed als alle populaire berichtendiensten ondanks versleuteling. De nieuwe FinSpy versies wissen bovendien hun sporen beter uit dan vorige versies. Zo...

Mac-malware en webapplicatie-exploits winnen aan populariteit

Mac-malware en webapplicatie-exploits winnen aan populariteit

De dreiging van malware groeit, zo blijkt uit de nieuwste editie van het Internet Security Report van WatchGuard Technologies. De securityspecialist detecteerde in het eerste kwartaal van 2019 maar liefst 62 procent meer malware dan in het kwartaal daarvoor. Cybercriminelen maken gebruik van een breed scala aan aanvalstechnieken, waaronder schadelijke...

G DATA ziet explosieve toename van Emotet malware

G DATA ziet explosieve toename van Emotet malware

Eerste halfjaar van 2019 zijn meer varianten waargenomen dan in heel 2018  G DATA kondigt aan dat het een explosieve toename ziet van Emotet malware. De onderzoekers van G DATA SecurityLab namen het afgelopen halfjaar meer varianten van de malware waar dan in heel 2018. In het eerste halfjaar van 2019 zag G DATA SecurityLab maar liefst 33.000 varianten,...