Chinees besturingssysteem moet binnen twee jaar Windows van de troon stoten

vlag-china

China wil in oktober een nieuw zelf-ontwikkeld besturingssysteem lanceren om buitenlandse besturingssystemen zoals Windows te vervangen. Het besturingssysteem wordt in eerste instantie beschikbaar op desktop-computers en moet in een later stadium ook beschikbaar worden op smartphones.

Dit meldt Computerworld op basis van verschillende Chinese media. China is al langer bezig het gebruik van Windows uit te bannen. Eerder dit jaar kondigde het land aan dat Windows 8 niet langer mag worden gebruikt op overheidscomputers. Deze maatregel lijkt een reactie te zijn op het stopzetten van de technische ondersteuning van Windows XP door Microsoft. Windows XP wordt in China nog steeds op grote schaal gebruikt.

Alternatief voor Windows en Android

De Chinese overheid werkt met verschillende softwarebedrijven samen aan een veilig besturingssysteem dat een alternatief moet bieden voor zowel Windows als Android, die beide populair zijn in China. De ontwikkeling van het besturingssysteem staat onder leiding van het Chinese softwarebedrijf Network Communications Technology. Ook meerdere Chinese overheidsinstanties zouden betrokken zijn bij het project.

Het nieuwe besturingssysteem van Chinese bodem heeft nog geen officiële naam, maar wordt regelmatig het 'China Operating System' genoemd. De software moet in oktober volledig operationeel zijn, wat betekent dat de ontwikkeling van het besturingssysteem vergevorderd is. Het Aziatische land hoopt dat dit besturingssysteem andere besturingssystemen die in China worden gebruikt binnen twee jaar volledig kan vervangen.

 
Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1