Broncode van malware die IoT-botnets bouwt uitgelekt

malware

De broncode van de Mirai malware is uitgelekt. Deze kwaadaardige software valt Internet of Things-apparatuur aan en probeert deze apparaten onderdeel te maken van een botnet.

Dit meldt beveiligingsonderzoeker Brian Krebs. De broncode van Mirai zou gepubliceerd zin op de site Hack Forums. Mirai zoekt geautomatiseerd op internet naar IoT-apparaten en probeert hier toegang toe te krijgen. Dit is in veel gevallen geen grote uitdaging, aangezien veel van deze apparaten slecht zijn beveiligd.

Eenmaal binnen installeert Mirai andere malware op de apparaten. Deze malware maakt de IoT-apparaten onderdeel van een botnet, dat cybercriminelen kunnen inzetten voor uiteenlopende activiteiten. Denk hierbij aan het uitvoeren van distributed denial of service (DDoS) aanvallen, maar ook aan het versturen van grote hoeveelheden spamberichten. Krebs voorspelt dat door het vrijgegeven van Mirai het aantal botnets dat bestaat uit IoT-apparatuur de komende tijd fors zal gaan stijgen.

Lees ook
Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Als je een IT-beheerder vraagt waar hij van wakker ligt zal het antwoord zeer vaak ‘ransomware’ zijn. Logisch, want elke medewerker kan door simpelweg op een link te klikken of een kwaadaardig bestand te downloaden zonder het te weten een ransomware-aanval ontketenen. In hun wanhoop zijn organisaties al snel geneigd om losgeld te betalen om weer t1

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Het totale aantal ransomwarebesmettingen was in het eerste kwartaal van dit jaar al verdubbeld ten opzichte van heel 2021. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report. De securityspecialist signaleert daarnaast een groei in Powerscript-aanvallen en kwaadaardige cryptomining.

Proofpoint ontdekt Microsoft Office 365-functionaliteit die bestanden op SharePoint en OneDrive versleutelt

Proofpoint ontdekt Microsoft Office 365-functionaliteit die bestanden op SharePoint en OneDrive versleutelt

Ransomware-aanvallen zijn van oudsher gericht op data op endpoints of netwerkschijven. Tot nu toe dachten IT- en beveiligingsteams dat de cloud beter bestand was tegen ransomware-aanvallen. Immers, de nu bekende "AutoSave"-functie, samen met versiebeheer en de welbekende prullenbak, zouden voldoende moeten zijn geweest als back-ups. Dat is mogelij1