Botnet van 70.000 tot 100.000 Android apparaten offline gehaald

Een botnet van Android apparaten is ingezet om een aantal Content Delivery Netwerken (CDN’s) en content providers aan te vallen. Dit botnet bestaat uit 70.000 tot 100.000 Android apparaten en is inmiddels offline gehaald.

Dit melden onderzoekers van ondermeer Akamai Technologies, Cloudflare, Flashpoint, Google, Oracle Dyn, RiskIQ en Team Cymru. Het botnet wordt WireX genoemd en is opgebouwd uit Android apparaten. Het netwerk is op 17 augustus ontdekt nadat aanvallen werden uitgevoerd op niet nader genoemde CDN’s en content providers.

Sinds 2 augustus actief

De onderzoekers geven aan dat het botnet in ieder geval sinds 2 augustus actief is. Op deze datum werden kleinschalige aanvallen uitgevoerd, die in eerste instantie niet werden opgemerkt. Door in logbestanden te zoeken naar een User-Agent string van 26 karakters wisten de onderzoekers deze aanvallen aan het botnet te koppelen. De onderzoekers vermoeden dat het botnet op dit moment nog in ontwikkeling was of werd opgebouwd.

Op ieder moment bevatte het botnet tenminste 70.000 besmette Android-apparaten, terwijl het botnet op zijn piek uit 100.000 apparaten bestond. Deze apparaten zijn afkomstig uit 100 verschillende landen.

Legitiem ogende Android apps

De Android apparaten zijn besmet via legitiem ogende Android apps die werden aangeboden in Google Play. In veel gevallen zou het gaan om mediaspelers, apps waarmee ringtones kunnen worden gemaakt of tools om opslagruimte te beheren. De aanvallers zijn er dus in geslaagd de beveiligingsmethodes van Google te omzeilen die bedoeld zijn om malware uit de appwinkel te weren. Google heeft inmiddels honderden besmette applicaties verwijderd uit Google Play en is momenteel bezig de applicaties van alle apparaten te verwijderen.

Lees ook
Botnet opereert negen jaar lang onder de radar

Botnet opereert negen jaar lang onder de radar

Cybercriminelen zijn erin geslaagd een groot botnet negen jaar lang verborgen weten te houden voor beveiligingsbedrijven en opsporingsinstanties. In deze periode zou de groep ruim 15 miljoen unieke machines hebben geïnfecteerd met malware. Dit meldt het Nederlandse beveiligingsbedrijf Fox-IT. Het botnet wordt het ‘Ponmocup’ botnet genoemd. Het net1

Botnet voert DDoS-aanvallen met capaciteit tot 150 Gbps

Botnet voert DDoS-aanvallen met capaciteit tot 150 Gbps

Cybercriminelen hebben een grootschalig botnet opgezet waarmee zij DDoS-aanvallen met een capaciteit van 150 Gbps kunnen opzetten. Per dag zouden de makers van het botnet tot 20 websites onder vuur nemen. Dit meldt Akamai Technologies in een advisory op StateoftheInternet.com. Het botnet wordt XOR DDoS genoemd en is opgebouwd uit Linux machines. D1

Vier leden van internationale cybercrime groep staan terecht in Rotterdam

Vier leden van internationale cybercrime groep staan terecht in Rotterdam

Vier verdachten staan deze week terecht bij de rechtbank Rotterdam voor cybercrime. De vier zouden onderdeel uitmaken van een internationale cybercrime groep die via bankingtrojans tenminste twee miljoen euro hebben buitgemaakt. De aanvallen zijn onderzocht door het Team High Tech Crime van de Nationale Politie. De vier worden ervan verdacht een b1